Ядерно-физический комплекс на основе линейного ускорителя электронов с энергией до 100 МэВ - Айзацкий, Н.И.; Белоглазов, В.И.; Божко, В.П.; Борискин, В.Н.; Верещака, В.Н.; Водин, А.Н.; Довбня, А.Н.; Жигло, В.Ф.; Коваленко, В.С.; Крамаренко, Е.Ю.; Кушнир, В.А.; Митроченко, В.В.; et al. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Описана комплексная экспериментальная установка ННЦ ХФТИ, предназначенная для проведения широкого спектра ядерно-физических исследований, в частности, для изучения фотоядерных реакций в диапазоне энергий тормозных гамма-квантов 30…100 МэВ. Основным элементом установки является двухсекционный линейный ускоритель электронов 10 см-диапазона. Описаны основные системы ускорителя, приведен анализ результатов исследования пространственных и энергетических характеристик пучка. Изложены методики обработки результатов измерений и соответствующее экспериментальное оборудование. У ННЦ ХФТІ створено комплексну експериментальну установку, яка призначена для проведення широкого спектру ядерно-фізичних досліджень. Основним елементом установки є двохсекційний лінійний прискорювач електронів 10см-діапазону. При середньому струмі пучка 3…6 мкА енергія частинок на виході прискорювача може регулюватися у межах 30…100 МеВ. Описано основні системи прискорювача, приведено аналіз результатів дослідження просторових і енергетичних характеристик пучка. Проведено порівняння зміряних і отриманих у результаті моделювання значень основних параметрів пучка. Основна увага приділяється оптимізації режимів роботи прискорювача для експериментів по вивченню фотоядерних реакцій з множинним вильотом частинок у діапазоні енергій гальмівних гамма-квантів 30…100 МеВ. Описано методики обробки результатів вимірювань і експериментальне устаткування. The experimental facility intended to carry out the wide spectrum of nuclear-physical researches has been created at NSC KIPT. The facility is based on two-sectional S-band electron linac with output average beam current of 3…6 μA. Energy of particles at the linac output can be changed over the range of 30…100 MeV. This paper describes the main systems of the linac as well as the results of spatial and energy beam characteristic study. The electron beam measurements are presented in comparison with beam dynamic simulations. Optimization of linac operations mode to carry out experiments on the study of photonuclear reaction with plural emergence of particles under gamma-ray photon energies of 30…100 MeV are presented. The paper describes the methods of experimental date processing as well as experimental equipment.