Спроба поєднати морфологічні ознаки та послідовності ядерної рибосомної ДНК (внутрішнього транскрибованого спейсера) в філогенетичних дослідженнях у роді Nicotiana - Комарницький, С.І. (Биополимеры и клетка, 1999)
Досліджено родинні зв'язки 24 видів роду Nicotiana на основі первинної структури внутрішнього транскрибованого спейсера ядерної рибосомної ДНК згідно з методом «максимальної економії». Здійснено їхнє порівняння з даними повного морфологічного аналізу, морфології насіннєвих оболонок та поліпептидного складу рубіско цих видів. Зроблено висновок стосовно того, що недостатньо покладатися лише на морфологічні або молекулярні дані при реконструкції філогенії будь-якого таксону. Исследованы родственные связи среди 24 видов рода Nicotiana на основе первичной структуры внутреннего транскрибируемого спейсера ядерной рибосомной ДНК согласно методу «максимальной экономии». Проведено их сравнение с данными полного морфологического анализа, морфологии семенных оболочек и полипептидного состава рубиско этих видов. Сделан вывод,о том, что недостаточно полагаться только на морфологические или на молекулярные данные при реконструкции филогении какого-либо таксона. Relationships based on the ITS sequences of nuclear ribosomal DNA of 24 Nicotiana species were studied using parsimony method. Their comparison with the conclusions of entire morphological, seed coat characters and polypeptide composition of rubisco of these species studies was carried out. It was shown that only morphological or only molecular data are insufficient to reconstruct phytogeny of any taxon analysed.