Вплив метилювання та взаємодії з карбоксильною групою амінокислот на УФ спектри пуринових нуклеотидних основ та нуклеозидів в диметилсульфоксиді. 1. Аденін - Степанюгін, А.В.; Коломієць, І.М.; Самійленко, С.П. (Биополимеры и клетка, 1999)
Вивчено УФ спектри поглинання в ДМСО аденіну, аденозину та низки їхніх метилпохідних. Значні зміни в УФ спектрі аденіну при метилюванні в положеннях 1 та З, а також аденозину в положенні 1 відбивають суттєву перебудову пуринового кільця аденіну. Встановлено, що Ade та m⁶Ade утворюють комплекси з депротонованою карбоксильною групою амінокислот (карбоксилат-іоном) через два Н-зв'язки із залученням аміногрупи та іміногрупи N7H, причому тау то мерний перехід N9H→ N7H ініціюється саме взаємодією з карбоксилат-іоном. Значна зміна УФ спектрів m¹ Ade, m¹А та m³Ade при взаємодії з нейтральною карбоксильною групою амінокислот інтерпретована як результат перенесення протону від амінокислоти до основи. Изучены УФ спектры поглощения в ДМСО аде пина, аденозина и ряда их метилпроизводных. Значительные изменения в УФ спектре аденина при метилировании в положениях 1 и 3, а также аденозина в положении 1 отражают существенную перестройку пуринового кольца аденина. Установлено, что Ade и m⁶Ade образуют комплексы с депротонированной карбоксильной группой аминокислот (карбоксилат-ионом) посредством двух Н-связей с вовлечением аминогруппы и аминогруппы N7H, причем таутомерный переход N9H →N7H инициируется именно взаимодействием с кацбоксилат-ионом. Значительное изменение УФ спектров m¹Ade, m¹А и m³Ade при взаимодействии с нейтральной карбоксильной группой аминокислот интерпретировано как результат переноса протона с аминокислоты на основание. UV absorption spectra of adenine, adenosine and a number of their methyl derivatives were studied in DMSO. Essential changes in adenine UV spectra tinder methylation at positions 1 and 3, as well as in adenosine at position 1, reflect significant rebuilding of adenine purine ring. Ade and m⁶Ade were shown to form complexes with deprotonated amino acid carboxylic group (carboxylate-ion) through two H-bonds involving amino group and the N7H imino group, the N9H → N7H tautomeric transition is therewith initiated just by interaction with carboxylate-ion. Substantial changes in m¹Ade, m¹A and m³Ade UV spectra under interactions with neutral amino acid carboxylic group are interpreted as a result of proton transfer from amino acid to bases.