Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. 11. Синтез та спектральні властивості нових 216-диметил-4-[(3-метил-1,3-бензтіазол-3-іум-2-їл) метилен] - 1,4-дигідро-1 -піридинієвих гомодимерних ціанінових барвників - Кочешев, І.О.; Ковальська, В.Б.; Ярмолюк, С.М. (Биополимеры и клетка, 1999)
Запропоновано новий зручний метод синтезу гомодимерів ціанінових барвників за допомогою реакції первинних амінів з пірилісвими солями, що дозволяє отримувати гомодимери з різними за довжиною та хімічним складом лінкерамш Вивчено спектрально-люмінесцентні властивості синтезованих барвників та їхніх комплексів з нуклеїновими кислотами, а також залежність цих властивостей від довжини та хімічної природи лінкера. Синтезований барвник К6 у комплексі з ДНК продемонстрував підвищення інтенсивності флюоресценції приблизно у 1500 разів, так, на нашу думку, перспективним як флюорещентний зонд для детекції нуклеїнових кислот Предложен новый удобный метод синтеза гомодимеров цианиновых красителей с помощью реакции первичных аминов с пирилиевыми солями. Метод позволяет получать гомодимеры с различными по длине и химическому составу линкерами. Изучены спектрально-люминесцентные свойства синтезированных красителей и их комплексов с НК, а также зависимость этих свойств от длины и химической природы линкера. Синтезированный нами краситель К6 в комплексе с ДНК продемонстрировал увеличение интенсивности флюоресценции приблизительно в 2000 раз и, по нашему мнению, является перспективным для использования в качестве зонда для детекции нуклеиновых кислот A novel convenient method for cyanine homodimer dyes synthesis based on the reaction of primary amines with pirilium salts is proposed. The method allows to obtain homodimers with linkers of different length and chemical nature. Spectral-luminescent properties of the dyes synthesized and their complexes with nucleic acids, as well as a dependence of these properties on the length and nature of linker were studied. A novel homodimer K6 in complexes with DNA showed approximately 2000-fold increase in fluorescence intensity. We consider this dye to be perspective as a fluorescent probe for the nucleic acids detection.