Вивчення вірусу тютюнової мозаїки за допомогою атомно-силового мікроскопу - Поліщук, В.П.; Ренгеви, О.В.; Бекетов, Г.В.; Тивончу, Т.П.; Бойко, А.Л. (Биополимеры и клетка, 1999)
У роботі представлено методичні підходи до використання атомно-силового мікроскопу для вивчення об'єктів вірусної природи та їхньої взаємодії зі специфічними імуноглобулінами (IgG). Застосування формвару для покриття сколів слюди збільшує адсорбцію віріонів, практично не впливаючи на рельєф поверхні Зображення фазового зсуву взаємодії ВТМ з IgG, який пропорційний силі адгезії зонда до поверхні, дали можливість візуалізувати розподіл антитіл по поверхні вірусних часток. Метод є унікальним з точки зору вірусології, оскільки виключає фіксацію препарату, необхідну для досліджень у трансмісійному мікроскопі В работе представлены методические подходы к использованию атомно-силового микроскопа для изучения объектов вирусной природы и их взаимодействия со специфическими иммуноглобулинами (IgG). Применение формвара для покрытия сколов слюды увеличивает адсорбцию вирионов, практически не влияя на рельеф поверхности Изображение фазового сдвига взаимодействия СТМ с IgG, который пропорционален силе адгезии зонда к поверхности, позволили визуализировать распределение антител по поверхности вирусных частиц. Метод является уникальным с точки зрения вирусологии, поскольку исключает фиксацию препарата, необходимую для исследований в трансмиссионном микроскопе The paper presents the methodological approaches to the use of an atomic force microscope to study the viral nature of objects and their interaction with specific immunoglobulin (IgG). Application formvar coating mica chips enhances the adsorption of virions virtually affecting the surface topography image of the phase shift STM interaction with IgG, which is proportional to Strength of adhesion of the probe to the surface, allowed visualization of the distribution of surface antibodies viral particles. The method is unique in terms of virology, as it removes the fixation preparation required for research in the transmission microscope