Исследования спектров пучков заряженных частиц в пироэлектрическом ускорителе - Нагайченко, В.И.; Мирошник, В.С.; Егоров, А.М.; Щагин, А.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Представлены результаты экспериментального исследования спектральных свойств пучков частиц, которые ускоряются в пироэлектрическом ускорителе. Описана методика измерений спектров пучка электронов и ионов с помощью поверхностно-барьерного детектора заряженных частиц. Обнаружено, что измеренный спектр электронов в одном интервале температур пироэлектрика имеет многопиковую структуру, а в другом интервале ускоренные электроны почти моноэнергетичны. Максимальная энергия в измеренном спектре ускоренных электронов достигает 360 кэВ, а ускоренных ионов 100 кэВ. Обсуждаются физические причины возникновения многопиковой и однопиковой структуры в спектре электронов. Подано результати експериментального дослідження спектральних властивостей пучків часток, які прискорюються в піроелектричному прискорювачі. Описана методика вимірювання спектрів пучка електронів й іонів за допомогою поверхнево-бар’єрного детектора заряджених часток. Виявлено, що вимірюваний спектр електронів в одному інтервалі температур піроелектрика має многопикову структуру, а в другому інтервалі прискорені електрони майже моноенергетичні. Максимальна енергія в вимірюваному спектрі прискорюваних електронів досягає 360 кеВ, а прискорюваних іонів 100 кеВ. Обговорюються фізичні причини виникнення многопікової й однопікової структури в спектрі електронів. Research of the spectra of the beam particles accelerated in the pyroelectric accelerator. Results of experimental research of spectral properties of particles beams accelerated in the pyroelectric accelerator are presented. The method of the measurement of spectra of the beam electrons and ions is described. It was found that measured spectra of electrons has multi-peak structure in some definite temperature range of the pyroelectric and is almost monoenergetic in another one. The maximum energy in the spectrum of electrons reaches 360 keV and in the spectrum of ions reaches 100 keV. Physical reasons for appearance of multi-peak and single-peak structures in the electron beam spectra are discussed.