Антивірусна активність дріжджових мананів у рослинних тканинах, протопластах і безклітинних екстрактах - Коваленко, О.Г.; Сидорик, Л.Л.; Машковський, М.М.; Мацука, Г.Х. (Биополимеры и клетка, 1999)
Ефективність і механізм антифітовірусної дії дріжджових мананів різної будови залежить від їхньої концентрації і виду експериментальної системи. У помірній концентрації манани, очевидно, не впливають безпосередньо на проникнення у клітину і репродукцію вірусу тютюнової мозаїки (ВТМ), але активують захисні механізми у надчутливих рослинах. Однак підвищені концентрації їх можуть пригнічувати нагромадження ВТМ у тканинах сприйнятливих рослин і мезофільних протопластах, виділених як із чутливих, так і надчутливих рослин тютюну. Показано інгібіторну дію мананів щодо трансляції клітинної та вірусної РНК in vitro. Эффективность и механизм антшритовирусного действия дрожжевых маннанов различного строения зависит от их концентрации и вида экспериментальной системы. В умеренных концентрациях маннаны, очевидно, не влияют непосредственно на проникновение в клетку и репродукцию вируса табачной мозаики (ВТМ), но активируют защитные механизмы у сверхчувствительных растений. Однако повышенные концентрации их могут подавлять накопление ВТМ в тканях восприимчивых растений и мезофильных протопластах, выделенных как из восприимчивых, так и сверхчувствительных растений табака. Показано ингибирующее действие маннанов на трансляцию клеточной и вирусной РНК in vitro. The efficiency and mechanism of yeast mannans antiphytovimt action depend on the mannan concentration and the experimental system type. Mannans at moderate concentration, probably, do not influence immediately tobacco mosaic virus (TMV) penetration into a cell and virus reproduction, but they activate protective mechanisms of hypersensitive plants. However, their increased concentration can suppress TMV accumulation in susceptible plants and in mesophill protoplasts obtained from both susceptible and hypersensitive tobacco plants. The mannans inhibitory effect on the translation of cellular and viral RNA in vitro has been showed.