Регуляція генів інтерферонів І типу та інтерферон-індукованих генів. Білкові фактори промоторних транскрипційних комплексів - Карпов, О.В. (Биополимеры и клетка, 1999)
Наведено огляд відомостей стосовно характеристики білкових транскрипційних факторів, що беруть участь у регуляції індукованої експресії генів інтерферонів I типу (α- і β-ІФН), а також ІФН-індукованих генів. Описано відомі структурні характеристики та субодиничний склад таких факторів, їхні контакти з регуляторними доменами відповідних промоторів, а також білок-білкові взаємодії і їхню роль у генній експресії. Наведено також загальну картину експресії генівα /β-ІФН та ІФН-індукованих генів у відповідь на індукцію. З огляду на останні дані підкреслено значення складної просторової структури транскрипційного комплексу (енхансеосоми) з використанням відносно незалежних, але пов'язаних між собою груп транскрипційних факторів, що дає змогу організмові специфічно реагувати на зовнішні фактори (вірусна інфекція тощо). Представлен обзор сведений, касающихся характеристики белковых транскрипционных факторов, участвующих в регуляции индуцированной экспрессии генов интерферонов I типа α- и β-ИФН), а также ИФН-индуцируемых генов. Описаны известные структурные характеристики и субьединичныи состав таких факторов, их контакты с регуляторними доменами соответствующих промоторов, а также белок-белковые взаимодействия и их роль в генной экспрессии. Приведена общая картина экспресии генов α/β-ИФН и ИФН индуцируемых генов в ответ на индукцию. Принимая во внимание последние данные, подчеркнуто значение сложной пространственной структуры транскрипционного комплекси (энхансеосомы) с использованием относительно независимых, но связанных между собой групп транскрипционных факторов, что даст возможность организму специфически реагировать на внешние факторы (вирусная инфекция и т. д.). The information concerning the protein transcription factors involved in regulation of the expression, of the type I interferons (α- and β-IFNs) and I FN-inducible genes is presented in the review. The known structural characteristics and subunit composition as well as their contacts with regulator domains of corresponding promoters, protein-protein interactions and their role in gene expression have been described. A renewed general scheme of the α/β-IFN genes and 1 FN-inducible, genes expression in response to the induction has been offered. Taking into account the new data, it is emphasized the. significance of high order spatial structure of the transcription complex (enhanceosome) consisting of relatively independent but bound with each other groups of transcription factors. This gives a possibility for an organism to react specifically to external factors (viral infection, etc).