Штучний еквівалент шкіри на основі кополімерних гідрогелевих мембран з іммобілізованими мезенхімними стовбуровими клітинами людини - Косенко, О.О.; Лукаш, Л.Л.; Самченко, Ю.М.; Рубан, Т.А.; Лукаш, С.И.; Ульберг, З.Р.; Галаган, Н.П. (Біополімери і клітина, 2006)
Оптимізовано базові параметри гідрогелевих мембран, важливі для їхньої характеристики як потенційних біосумісних недеградувальних ранових покриттів. Показано, що помірно гідрофобні та одночасно помірно гідрофільні мембрани, одержані кополімеризацією акриламіду та акрилонітрилу, є біосумісними для мезенхімних стовбурових клітин. Продемонстровано, що високодисперсний кремнезем, інкорпорований у гідрогелеві мембрани в невеликих концентраціях, позитивно впливає на культивування клітин. Визначено технологічні умови, необхідні для ефективнішого і довготривалого культивування клітин на поверхні гідрогелевих мембран з покращеними експлуатаційними властивостями. The basic parameters of hydrogel membranes, which are important for their characteristics as potential biocompatible non-degradable wound coverings, have been optimized. Moderately hydrophobic and at the same time moderately hydrophilic membranes obtained on the basis of copolymerization of acrylamide and acrylonitrile were demonstrated to be biocompatible with mesenchymal stem cells. Small concentrations of highly dispersed silica introduced into a composition of hydrogel membranes were demonstrated to influence the cell cultivation positively. The technological conditions necessary for more effective and prolonged cultivation of cells on the surface of hydrogel membranes with improved exploitation parameters have been established Оптимизированы базовые параметры гидрогелевых мембран, которые важны для их характеристики в качестве потенциальных биосовместимых недеградирующих раневых покрытий. Показано, что умеренно гидрофобные и одновременно умеренно гидрофильные мембраны, полученные на основе сополимеризации акриламида и акрилонитрила, являются биосовместимыми для мезенхимальных стволовых клеток. Показано, что небольшие концентрации высокодисперсного кремнезема, вводимого в состав гидрогелевых мембран, положитвлияют на размножение клеток. Установлены технологичские условия, необходимые для более эффективного и длительного культивирования клеток на поверхности гидрогелевых мембран с улучшенными эксплуатационными качествами.