Молекулярные биомаркеры: новые подходы в диагностике опухолей яичников - Гордиюк, В.В.; Симончук, Е.В.; Коханевич, Е.В.; Вакуленко, Г.А.; Угрин, Д.Д.; Манжура, Е.П. (Біополімери і клітина, 2006)
Процесс возникновения опухолей связан с накоплением различных генетических и эпигенетических изменений. В обзоре суммированы данные по молекулярным маркерам опухолей яичников, полученные благодаря развитию современных технологий, и проанализирована роль эпигенетических маркеров в ранней диагностике рака. Особенности функционирования сигнальных путей рассматриваются в контексте поиска вероятных онкомаркеров. Отмечено значение комплексной оценки молекулярных изменений для корректного диагноза и прогнозирования развития рака яичников. Процес виникнення пухлин пов'язаний з накопиченням різних генетичних та епігенетичних змін. В огляді підсумовано відомі дані щодо молекулярних маркерів пухлин яєчників, отримані завдяки розвитку сучасних технологій, та про аналізовано роль епігенетичних маркерів у ранній діагностиці раку. Особливості функціонування сигнальних шляхів розглянуто в контексті пошуку вірогідних онкомаркерів. Відмічено значення комплексної оцінки молекулярних змін для коректно го діагнозу і прогнозування розвитку раку яєчників The formation of tumors is associated with accumulation of different genetic and epigenetic changes. The current paper summarizes the recent data on molecular markers of human ovarian cancer as well as provides the analysis of the contribution of epigenetic markers for early cancer detection. We examined the significance of changes in signaling pathways in ovarian cancer to identify possible oncomarkers. Monitoring of gene and protein multiple changes has a powerful potential for selection of sets of multiple molecular markers for correct diagnostic and prognostic clinical outcome of ovarian cancer.