Система управления для проектируемого ускорителя нейтронного источника ННЦ ХФТИ - Борискин, В.Н.; Ивахненко, А.В.; Савченко, А.Н.; Шелепко, С.В.; Репринцев, Л.В. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Обсуждается проект системы управления сильноточного линейного ускорителя электронов (ЛУЭ) для нейтронного источника ННЦ ХФТИ. Пятисекционный ЛУЭ формирует пучок с энергией электронов до 150 МэВ, средней мощностью 100 кВт, максимальной частотой посылок тока 300 Гц, длительностью посылки 3,2 мкс. Система управления обеспечивает контроль тока и положения пучка электронов, контроль параметров систем ускорителя, блокировку модулятора и клистронного усилителя при недопустимых режимах работы, регулирование токов в источниках питания магнитной системы, регулирование фазы и мощности ВЧ-сигналов в системе инжекции. Особое внимание уделяется контролю потерь пучка на каждом импульсе ускорителя. Обговорюється проект системи управління сильнострумового лінійного прискорювача електронів (ЛПЕ) для нейтронного джерела ННЦ ХФТІ. П’ятисекційний ЛПЕ формує пучок з енергією електронів до 150 МеВ, середньою потужністю 100 кВт, максимальною частотою посилань струму 300 Гц, тривалістю посилання 3,2 мкс. Система управління забезпечить контроль струму та положення пучка електронів, контроль параметрів систем прискорювача, блокування модулятора і клістронного підсилювача при недопустимих режимах роботи, регулювання струмів у джерелах живлення магнітної системи, регулювання фази та потужності ВЧ-сигналів у системі інжекції. Особа увага надається контролю втрати пучка на кожному імпульсі прискорювача. The project of the control system of the powerful pulse electron linac for the NSC KIPT neutron source is discussed in the paper. The electron linac with 5 accelerating structures forms the beam with electron energy up to 150 MeV, 100 kW beam average power, 300 Hz pulse current maximum frequency, 3,2 mks pulse width. Beam current and beam position measurements, the linac system parameter control, modulator and klystron amplifier interlocking at the impermissible mode of operation, the current adjustment of the magnet system supply sources, the phase and power HF signal adjustment at the injection system will be secured by the control system. Particular attention is given to beam loss control at each linac pulse.