Ендофiтнi бактерiї картоплi in vitro, активованi екзогенними непатогенними бактерiями - Подоліч, О.В.; Арданов, П.Є.; Вознюк, Т.М.; Ковальчук, М.В.; Данильченко, О.В.; Лащевський, В.В.; Лященко, С.А.; Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2007)
Мiкробiологiчним i незалежним вiд культивування бактерiй методами показано присутнiсть як культивованих, так i некультивованих форм ендофiтних бактерiй у рослинах - регенерантах картоплi, якi вирощують за умов in vitro. Введення ризобактерiй Pseudomonas fluorescens IМБГ163 у рослини картоплi паралельно з рослинним матерiалом у культуру in vitro збiльшувало кiлькiсть видiв ендофiтних бактерiй корiння першого вегетативного поколiння рослин, але при подальшому клональному мiкророзмноженнi рослин кiлькiсть виявлених ендофiтiв зменшувалася. Ендофiтнi iзоляти сортiв картоплi Загадка та Нiгру, активованi ризобактерiєю, виявляли кориснi для рослин властивостi. The results suggest that potato in vitro supports diverse bacterial endophytes. The community composition of the culturable component of the microflora was remarkably different from that revealed by culture-independent method. Introduction of Pseudomonas fluorescens IMBG163 into potato plant tissue resulted in essential rise of endophytic bacterial species number, however, in the further cloning their number was reduced. Endophytic isolates from potato varieties Zagadka and Nigru, induced by the rhizobacterium, exhibited beneficial for plant characters. Микробиологическим i независимым от культивирования бактерий методами показано присутствие как культивированных, так и некультивированных форм эндофитных бактерий в растениях-регенерантах картофеля, виращиваемых в условиях in vitro. Введение ризобактерий Pseudomonas fluorescens IМБГ163 в растения картофеля параллельно с растительным материалом в культуру in vitro повышало количество видов эндофитных бактерий корней первого вегетативного поколения растений, но при последующем клональном микроразмножении растений количество выявленных эндофитов уменьшалось. Эндофитные изоляты сортов картофеля Загадка и Нигру, активированные ризобактерией, обладали полезными для растений свойствами.