The SEA complex – the beginning - Algret R.; Dokudovskaya, S.S. (Вiopolymers and Cell, 2012)
Наличие разнообразных внутриклеточных мембранных органелл, динамически связанных посредством селективного транспорта, является отличительной особенностью эукариотической клетки. Множество белков, необходимых для образования и существования этих органелл, имеют сходную эволюционную историю. Недавно мы открыли новый консервативный белковый комплекс – SEA-комплекс, обладающий структурными характеристиками, схожими с таковыми мембран транспортных везикул (COPII), а также их вспомогательных партнеров (HOPS/CORVET) и ядерной поры (NPC). Дрожжевой SEA-комплекс динамически взаимодействует с вакуолями. Данные о функции SEA-комплекса очень малочисленны. В представленном миниобзоре обсуждается возможная функция SEA-комплекса, основываясь на результатах генетических и функциональных исследований, проведенных на дрожжах и других эукариотах.
Ключевые слова: дрожжи Saccharomyces cerevisiae, SEA-комплекс, вакуоли. Наявність різноманітних внутрішньоклітинних мембранних органел, динамічно пов’язаних за посередництвом селективного транспорту, є відмінною особливістю еукаріотичної клитини. Багато білків, необхідних для утворення та існування цих органел, мають подібну еволюційну історію. Недавно ми відкрили новий консервативний білковый комплекс – SEA-комплекс, якому притаманні структурні характеристики, схожі з такими мембран транспортных везикул (COPII) та їхніх допоміжних партнерів (HOPS/ CORVET) і ядерної пори (NPC). Дріжджовий SEA-комплекс динамічно взаємодіє з вакуолями. Дані щодо функції SEA-комплексу є доволі малочисельними. В представленому мініогляді обговорюється можлива функція SEA-комплексу з урахуванням результатів генетичних і функціональних досліджень, проведених на дріжджах та інших еукаріотах.
Ключові слова: дріжджі Saccharomyces cerevisiae, SEA-комплекс, вакуолі. The presence of distinctive internal membrane compartments, dynamically connected via selective transport pathways, is a hallmark of eukaryotic cells. Many of the proteins required for formation and maintenance of these compartments share an evolutionary history. We have recently identified a new conserved protein complex – the SEA complex – that possesses proteins with structural characteristics similar to the membrane coating complexes such as the nuclear pore complex (NPC), the COPII vesicle coating complex and HOPS/CORVET tethering complexes. The SEA complex in yeast is dynamically associated to the vacuole. The data on the function of the SEA complex remain extremely limited. Here we will discuss a possible role of the SEA complex based on the data from genetic assays and a number of functional studies in both yeast and other eukaryotes.
Keywords: Saccharomyces cerevisiae, the SEA complex, vacuoles.