HIV: implication in Burkitt lymphoma. - Tsfasman, T.M.; Klibi M.; Pichugin, A.M.; Lipinski M.; Vassetzky, Y.S. (Вiopolymers and Cell, 2012)
Лимфома Беркитта встречается с большей частотой среди ВИЧ- инфицированных пациентов по сравнению со здоровыми людьми. Эта закономерность может быть связана с иммуносупрессией и значительным уменьшением количества CD4-клеток у людей, больных СПИДом. Однако есть данные и о прямом влиянии вируса на пролиферацию и дифференцировку B-клеток. Возможные механизмы ассоциации ВИЧ с лимфомой Беркитта могут включать в себя как взаимодействие самого вируса с B-клетками, так и роль различных компонентов вириона и вирусных белков (Tat, Nef, gp120, оболочка вируса). В миниобзоре обсуждается влияние ВИЧ и белков ВИЧ на транслокацию c-myc/IgH, характерную для клеток лимфомы Беркитта.
Ключевые слова: лимфома Беркитта, возникновение лимфом, ВИЧ-1. Лімфома Беркітта з високою частотою зустрічається серед ВІЛ- інфікованих пацієнтів порівняно зі здоровими людьми. Така закономірність може бути пов’язана з імуносупресією і значним зменшенням кількості CD4-клітин у людей, хворих на СНІД. Однак є відомості і щодо прямого впливу вірусу на проліферацію та диференціювання B-клітин. Можливі механізми асоціації ВІЛ з лімфомою Беркітта можуть включати як взаємодію самого вірусу з B-клітинами, так і роль різних компонентів віріона і вірусних білків (Tat, Nef, gp120, оболонка вірусу). В мініогляді обговорюється вплив ВІЛ і білків ВІЛ на транслокацію c-myc/IgH, характерну для клітин лімфоми Беркітта.
Ключові слова: лімфома Беркітта, утворення лімфом, ВІЛ-1. The risk of Burkitt lymphoma (BL) is increased in HIV-infected patients as compared to general population in Europe and in the US. This effect might be due to immune suppression and low CD4-cell counts associated with the development of AIDS. However, there is also evidence of a direct effect of HIV on B cell proliferation and differentiation, which may account for the development of B cell malignancies. We shall discuss possible mechanisms of implication of HIV in BL with a focus on the role of different viral components (Tat, Nef and gp120 proteins, viral envelope) in the c-myc/IgH translocation characteristic of BL.
Keywords: Burkitt lymphoma, lymphomagenesis, HIV-1.