Створення ДНК-вакцини проти класичної чуми свиней - Похоленко, Я.О.; Рубан, Т.О.; Сухорада, О.М.; Дерябін, О.М.; Титок, Т.Г.; Кордюм, В.А. (Біополімери і клітина, 2007)
Розробка ДНК-вакцини проти класичної чуми свиней (КЧС) є перспективним напрямком, оскільки в цьому разі є можливим створити марковану вакцину завдяки використанню лише частини молекули протективного антигену та забезпечити ефективну індукцію як гуморальної, так і клітинної імунної відповіді. В ході проведеного дослідження створено рекомбінантну конструкцію, яка несе фрагмент гена Е2 ВКЧС у складі еукаріотної експресійної касети, та показано, що із сконструйованої рекомбінантної плазміди pTR-BKneo~ у клітинах лінії СНО-К1 експресується фрагмент білка Е2 ВКЧС. Зроблено припущення, що відбувається посттрансляційна модифікація зазначеного фрагмента. Отримана ДНК-вакцина здатна індукувати продукцію специфічних до фрагмента Е2 ВКЧС антитіл у мишей. The development of a DNA-vaccine against classical swine fever (CSF) is a perspective direction, because it gives an opportunity to develop a marker vaccine due to use of a part of protective antigen molecule, and to induce effectively both cellular and humoral immune response. In this study a recombinant plasmid, containing the fragment of E2 gene of CFS virus (CSFV) in eukaryotic expression vector, has been developed. It has been demonstrated that the fragment of E2 protein of CSFV is expressed in CHO-Kl cells from the developed recombinant plasmid pTR-BKneo , and we suggest that the protein possesses the post-translational modifications. The data obtained are in favor of the created model DNA-vaccine able to induce humoral immune response to fragment of E2 protein of CSFV. Разработка ДНК-вакцины против классической чумы свиней (КЧС) представляет собой перспективное направление, поскольку именно в этом случае возможно создать маркированную вакцину благодаря использованию только части молекулы протективного антигена и обеспечить эффективную индукцию как гуморального, так и клеточного иммунного ответа. В ходе проведенного исследования создана рекомбинантная конструкция, несущая фрагмент гена Е2 ВКЧС в составе эукариотной экспрессионной кассеты, и показано, что с полученной рекомбинантной плазмиды pTR-BKneo в клетках линии CHO-KI экспрессируется фрагмент Е2 ВКЧС. Сделано предположение о том, что проходит посттрансляционная модификация этого фрагмента. Созданная модельная ДНК-вакцина способна индуцировать продукцию специфических к фрагменту Е2 ВКЧС антител у мышей.