Розробка експериментальної моделі аутоімунного міозин-індукованого пошкодження міокарда - Бобик, В.І.; Рябенко, Д.В.; Сергієнко, О.В.; Труніна, І.В.; Федоркова, О.М.; Морозова, Л.М.; Сидорик, Л.Л. (Біополімери і клітина, 2007)
Розроблено експериментальну модель міозин-індукованого аутоімунного пошкодження міокарда мишей лінії BALB/c, подібного до дилатаційної кардіоміопатії (ДКМП) людини. Показано, що лише міозин, отриманий з ураженого ДКМП міокарда, викликає у піддослідних тварин пошкод ження міокарда, характерні для ДКМП, а саме: потоншення лівого шлуночка серця, міоцитоліз та кардіосклероз, зниження АТФ-ної активності, достовірне зростання рівня специфічних аутоантитіл до власного кардіоміозину Experimental model of autoimmune myosin-induced injury of BALB/c mouse myocardium, similar to human dilated cardiomyopathy (DCM), has been developed. The immunization by myosin, obtained from DCM-affected human heart initiated the following DCM-Uke myocardial damage: myocytolysis, cardioscle rosis, thinning of left ventricular wall, decrease in cardiac actomyosin ATP-ase activity and increase in anti-myosin autoantibodies level. Разработана экспериментальная модель миозин-индуцированного повреждения миокарда мышей линии BALB/c, подобного дилатационной кардиомиопатии (ДКМП) человека. Показано, что лишь миозин, полученный из поврежденного ДКМП миокарда, вызывает у подопытных животных повреждения миокарда, характерные для ДКМП, а именно: уменьшение толщины левого желудочка сердца, миоцитоліізис и кардиосклероз, снижение АТФ-ной активности, достоверное повышение уровня специфических аутоантител к собственному кардиомоизину