Микроволновый генератор с резонатором "шепчущей галереи" - Кириченко, А.Я.; Лонин, Ю.Ф.; Папкович, В.Г.; Пономарев, А.Г.; Прокопенко, Ю.В.; Уваров, В.Т.; Филиппов, Ю.Ф. (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України, 2010)
Исследована возможность генерации микроволнового излучения в системе с азимутально-периодическим током релятивистского электронного пучка, возбуждающего высокодобротный квазиоптический диэлектрический резонатор. Численно определены собственные параметры цилиндрического фторопластового резонатора. Детекторным приёмником 8 мм-диапазона зарегистрировано наличие излучения исследуемой системой. Приводятся проекты исследований микроволновых генераторов с высокодобротными резонаторами, в которых электромагнитные колебания "шепчущей галереи" возбуждаются потоком электронов. Идеология многорезонаторных генераторов базируется на принципах микроволновой генерации в клистронах как с докритическими, так и со сверхкритическими токами электронных пучков. Досліджено можливість генерації мікрохвильового випромінювання в системі з азимутально-періодичним струмом релятивістського електронного пучка, який збуджує високодобротний квазіоптичний діелектричний резонатор. Чисельно визначено власні параметри циліндричного фторопластового резонатора. Детекторним приймачем 8 мм-діапазону зареєстровано наявність випромінювання системою, що досліджується. Наводяться проекти досліджень мікрохвильових генераторів з високодобротними резонаторами, в яких електромагнітні коливання "шепочучої галереї" збуджуються потоком електронів. Ідеологія багаторезонаторних генераторів базується на принципах мікрохвильової генерації в клістронах як з докритичними, так і надкритичними струмами електронних пучків. It was presented researches of a generation of microwave radiation into system with azimuthally periodical relativistic electron beam current that excites a high-Q quasi-optical dielectric resonator. The eigen parameters of cylindrical Teflon resonator were determined by numerical computation. Registration of the microwave radiation realizes by a crystal set of 8-mm wavelength range. Research projects of microwave oscillators with high-Q resonators, in which "whispering gallery" oscillations are excited by an electron flow, are presented. Multiresonator oscillators ideology is based on principles of microwave generation in klystrons with both subcritical and supercritical electron beams currents.