Алогенний скринінг пухлинних антигенів з кДНК бібліотек раку щитовидної залози - Кіямова, Р.Г.; Роднін, М.В.; Гаріфулин, О.М.; Тихонкова, І.О.; Корольова, К.П.; Малець, М.С.; Гут, І.Т.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2004)
Для пошуку нових пухлинних антигенів раку щитовидної залози людини використано метод SEREX. Ідентифіковано 16 різних антигенів шляхом скринування аутологічними сироватками двох експресуючих кДНК бібліотек, виділених з тканин папілярних карцином раку щитовидної залози. Здійснено алогенний скринінг одержаних антигенів сироватками здорових донорів, а також пацієнтів, хворих на рак щитовидної і молочної залоз та товстого кишечника. Вісім антигенів прореагували виключно з аутологічними сироватками, два (KY-Thy-25 та KY-Thy-40) — лише з сироватками пацієнтів, хворих на рак щитовидної і молочної залоз (10 та 2,4 % відповідно), а решта антигенів прореагувала як із сироватками здорових донорів, так и хворих на рак. KY-Thy-17 (білок, який містить мотив «цинковий палець» типу С2Н2), KY-Thy-28 (переносник ERBB2) та KY-Thy-29 (білок, асоційований з солідними пухлинами) виявили високу імунореактивність із сироватками пацієнтів, хворих на рак щитовидної та молочної залоз і раком товстого кишечника, у порівнянні з сироватками здорових донорів. Згадані антигени можуть бути перспективними для розробки на їхній основі нових діагностичних та імунотерапевтичних підходів при ракових захворюваннях. The search for novel tumor-associated antigens eliciting humoral and cellular immune responses in tumor patients is an important goal in cancer diagnosis and immunotherapy. We utilized SEREX immunoscreening methodology to identify a set of novel tumor antigens, associated with thyroid cancer. 16 distinct antigens reactive with autologous sera were identified by SEREX analysis of two cDNA libraries from patients with papillar carcinoma of thyroid gland. SEREX-defined antigens were evaluated by allogenic screening with sera samples from normal donors, patients with thyroid, colon and breast cancer. The analysis showed that 8 antigens reacted exclusively with autologous sera, 2 antigens (KY-THY-25 and KY-THY-40) were recognized by sera from patients with thyroid and breast cancer (10 % and 2.4 % respectively) while the other antigens cross-reacted with the sera from both normal donors and cancer patients. KY-THY-17 (zinc finger protein), KY-THY-28 (transducer of ERBB2) and KY-THY-29 (solid tumor associated protein) exhibited high immunoreactivity with sera from patients with thyroid, breast and colon cancer, when compared with the sera from normal donors. These antigens are potential candidates for the development of novel diagnostic and immunotherapeutic approaches in cancer. Для поиска новых опухолевых антигенов рака щитовидной железы использована методология SEREX. Идентифицированы 16 различных антигенов путем скринирования аутологичной сывороткой двух библиотек кДНК, выделенных из ткани папиллярной карциномы рака щитовидной железы. Осуществлен аллогенный скрининг полученных антигенов с помощью сывороток здоровых доноров, пациентов, больных раком щитовидной и молочной желез, раком толстой кишки. Показано, что восемь антигенов прореагировали исключительно с аутологичными сыворотками, два (KY-Thy25 и KY-Thy40) — только с сыворотками пациентов, больных раком щитовидной и молочной желез (10 и 2,4 % соответственно), а остальные антигены прореагировали как с сыворотками здоровых доноров, так и с сыворотками больных раком. KY-Thy 17 (белок, содержащий мотив «цинковый палец» типа С2Н2), KY-Thy28 (переносчик ERBB2) и KY-Thy29 (белок, ассоциированный с солидными опухолями) обнаружили более высокую иммунореактивность в сыворотках пациентов, больных раком щитовидной и молочной желез, а также раком толстой кишки по сравнению с сыворотками здоровых доноров. Перечисленные антигены являются потенциальными кандидатами для разработки на их основе новых диагностических и иммунотерапевтических подходов при раковых заболеваниях.