Нестероидные противовоспалительные средства: возможные механизмы антиоксидантного действия - Литвинова, Н.В.; Курапова, Т.Н. (Біополімери і клітина, 2004)
Нестероидные противовоспалительные средства (НПВС) широко применяют в медицине благодаря наличию противовоспалительных, антипиретических и анальгезирующих свойств. Ингибирование полиферментного комплекса простагландин-синтазы является основным механизмом, определяющим противовоспалительный и, в некоторой степени, антиоксидантный эффекты НПВС. Обсуждаются и другие возможные механизмы антиоксидантного действия НПВС, а именно: способность повышать активность антиоксидантных ферментов, таких как супероксиддисмутаза, глутатион-пероксидаза, глутатион-8-трансфераза; влиять на транспортные свойства сывороточного альбумина; стабилизировать структуру биомембран; предотвращать диффузию кислорода, катализаторов и активаторов перекисного окисления липидов в гидрофобные участки мембран. Считается, что механизмы реализации антиоксидантного действия НПВС являются индивидуальными для каждого вещества и зависят, в основном, от его химического строения. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) широко застосовують у медицині завдяки наявності у них протизапальних, антипіретичних та анальгезуючих властивостей. Пригнічення поліферментного комплексу простагландин синтази є основ ним механізмом, шр визначає протизапальний та, певною мірою, антиоксидантний ефекти НПЗП. Обговорюються ідеякі інші можливі механізми антиоксидантної дії НПЗП, а саме: здатність підвищувати активність антиоксидантних ферментів, таких як супероксиддисмутаза, глутатіон-пероксидаза, глутатіон-S-трансфераза; впливати на транспортні властивості сироваткового альбуміну; стабілізувати структуру біомембран; запобігати дифузії кисню, каталізаторів та активаторів перекисного окислення ліпідів у гідрофобні ділянки мембран. Вважають, шр механізми реалізації антиоксидан тної дії НПЗП є індивідуальними для кожної речовини та залежать, головним чином, від її хімічної будови. The nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are widely used in medicine for their anti-inflammatory, antipyretic and analgesic properties. The inhibition of prostaglandine synthase is the main mechanism responsible for the anti-inflammatory action of NSAIDs and to some extent - for their antioxidant properties. Some other probable mechanisms of antioxidant action of NSAIDs have been discussed in this article, namely: antiradical activity of the compounds; their capability to increase the activity of antioxidants enzymes, such as superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSP), glutathione-S-transferase (GST); influence on transport properties of blood serum albumin; ability to stabilize the structure of biomembranes; to prevent diffusion of oxygen, catalysts and activators of lipids peroxidation into hydrophobic sites of the membranes. Mechanisms of realization of antioxidant action of NSAIDs are considered to be individual for each compound and mainly dependent on the chemical structure.