ДНКазна активність і ступінь фрагментації хроматину клітинних ядер у ході росту злоякісного новоутворення - Марченко, М.М.; Копильчук, Г.П.; Шмараков, І.О. (Біополімери і клітина, 2004)
Вивчали ДНКазну активність і ступінь фрагментації хроматину ядер клітин карциноми Герена та печінки щурів-пухлиноносіїв у ході росту злоякісного новоутворення. Встановлено зниження ДНКазної активності ядер клітин печінки, шр можна розглядати як результат депресивного впливу злоякісного росту на досліджуваний метаболічно активний орган. Отримані результати показують, шр порушення реалізації програми клітинної загибелі, характерне для пухлинних клітин, поширюється і на клітини віддалених органів, про шр свідчить пригнічення ДНКазної активності ядер клітин печінки. Изучали ДНКазную активность и степень фрагментации хроматина ядер клеток карциномы Герена и печени крыс-опухоленосителей в процессе роста злокачественного новообразования. Установлено снижение ДН Казной активности ядер клеток печени, что можна рассматривать как результат депрессивного влияния злокачественного роста на исследованный метаболически активный орган. Полученные результаты указывают на то, что нарушение реализации программы клеточной гибели, характерное для опухолевых клеток, распространяется и на клетки отдаленных органов, о чем свидетельствует подавление ДНКазной активности ядер клеток печени. The DNase activity and the level of chromatin fragmentation of the rat liver and Guerin's carcinoma nuclei were studied during tumor growth. The decrease in DNase activity of the liver cells nuclei was determined, that can be regarded as a result of the depressing influence of tumor growth on the metabolic active organ investigated. The obtained data show, that the violation of cell death program, characteristic for tumor cells, spreads on the cells of distant organs, which is testified by the suppressed DNase activity of liver cells nuclei.