Отслеживание псевдотраекторий динамических систем и устойчивость пролонгации орбит - Верейкина, М.В.; Шарковский, А.Н. (Український математичний журнал, 1997)
Досліджуються властивості динамічних систем, пов'язані з апроксимацією псевдотраєкторій динамічної системи її траєкторіями, які ми, дотримуючись існуючої термінології, називаємо властивістю „відстеження псевдотраєкторій" (в англомовній літературі використовується термін "shadowing property"). Доведено, що динамічні системи, які задані відображеннями компакта в себе та мають цю властивість, є системами зі стійкою пролонгацією орбіт. Побудовано приклади відображень інтервалу в себе, які показують, що обернене твердження невірне: динамічні системи зі стійкою пролонгацією орбіт можуть не мати властивості відстежеиия псевдотраєкторій. We investigate properties of dynamical systems associated with the approximation of pseudotrajectories of a dynamical system by its trajectories. According to modern terminology, a property of this sort is called the “property of tracing pseudotrajectories” (also known in the English literature as the “shadowing property”). We prove that dynamical systems given by mappings of a compact set into itself and possessing this property are systems with stable prolongation of orbits. We construct examples of mappings of an interval into itself that prove that the inverse statement is not true, i.e., that dynamical systems with stable prolongation of orbits may not possess the property of tracing pseudotrajectories.