Характеристика генів зі зниженою експресією у гліомах людини – потенційних пухлиносупресорних генів - Дмитренко, В.В.; Бойко, О.І.; Шостак, К.О.; Вітак, Н.Я.; Букрєєва, Т.В.; Розуменко, В.Д.; Шамаєв, М.І.; Зозуля, Ю.П.; Кавсан, В.М. (Біополімери і клітина, 2007)
У результаті порівняння профілів експресії генів у нормальному головному мозку і гліобластомі з використанням бази даних серійногo аналізу генної експресії (Serial Analysis of Gene Expression, SAGE) виявлено 129 генів з більш ніж п’ятиразовою зміною рівня експресії (P 0,05) у гліобластомі, з яких 85 генів – зі зниженою експресією. У дифузній та анапластичній астроцитомах кількість генів із зниженою в п’ять разів експресією менша. Лише для дев’яти генів п’ятиразове зниження експресії відбувається в дифузних астроцитомах і виявляється приблизно на такому ж рівні в анапластичних астроцитомах і в гліобластомах. Для переважної більшості інактивованих генів рівень експресії знижується в дифузних астроцитомах і послідовно зменшується на подальших стадіях злоякісної прогресії астроцитом, причому в гліобластомах – найзлоякіснішому прояві гліальних пухлин – експресія деяких генів дуже низька або зовсім відсутня. Нозерн-гібридизація і ЗТ-ПЛР (зворотна транскрипція–полімеразна ланцюгова реакція) підтвердили знижену експресію в гліобластомах довільно відібраних генів. Деякі описані в цій роботі гени можуть кодувати пухлинні супресори і їхня зниженa експресія, очевидно, відіграє важливу роль в ініціації і прогресії гліом людини. Comparison of gene expression profiles in human normal brain and glioblastoma using SAGE database revealed 129 genes with 5-fold difference of expression level in glioblastoma (P?0.05), 85 of them were down-regulated. The number of genes with 5-fold down-regulated expression is lower in the diffuse and anaplastic astrocytomas. Five-fold decrease in the expression in the diffuse astrocytoma and nearly the same expression levels in the anaplastic astrocytoma and glioblastoma were revealed for 9 genes only. For overwhelming majority of inactivated genes in the low-grade astrocytoma the expression decreased progressively in the subsequent stages of malignant progression of astrocytoma, expression levels of some genes were very low or undetectable in glioblastoma, the most aggressive brain tumor. The decreased expression of selected genes in glioblastoma was confirmed by Northern analysis and RT-PCR. Some genes, described in this work, may encode the tumor suppressors and their decreased expression may play an important role in initiation and progression of human glioma. В результате сравнения профилей экспрессии генов в нормальном головном мозге и глиобластоме с использованием базы данных серийногo анализа генной экспрессии (Serial Analysis of Gene Expression, SAGE) выявлены 129 генов с более чем пятикратным изменением уровня экспрессии (P 0,05) в глиобластоме, из которых 85 генов – со сниженной экспрессией. В диффузной и анапластичной астроцитомах количество генов со сниженной в пять раз экспрессией меньше. Лишь для девяти генов пятикратное снижение экспрессии происходит в диффузных астроцитомах и выявляется приблизительно на таком же уровне в анапластичных астроцитомах и в глиобластомах. Для подавляющего большинства инактивированных генов уровень экспрессии снижается в диффузных астроцитомах и последовательно уменьшается на дальнейших стадиях злокачественной прогрессии астроцитом, причем в глиобластомах – наиболее злокачественных проявлениях глиальных опухолей – экспрессия отдельных генов очень низкая или совсем отсутствует. Нозерн-гибридизация и ОТ-ПЦР (обратная транскрипция–полимеразная цепная реакция) подтвердили сниженную экспрессию в глиобластомах произвольно отобранных генов. Некоторые гены, описанные в этой работе, могут кодировать опухолевые супрессоры и их сниженнaя экспрессия, очевидно, играет важную роль в инициации и прогрессии глиом человека.