Індукція генних мутацій лектинами різного походження та цитокіном EMAP II в соматичних клітинах ссавців in vitro - Коваленко, О.О.; Лукаш, Л.Л.; Лукаш, С.І. (Біополімери і клітина, 2007)
Екзогенні вуглеводзв’язувальні білки – три лектини різного походження та цитокін EMAP II виявили здатність індукувати мутації за локусом hprt у клітинах китайського хом’ячка in vitro. При дослідженні їхньої біологічної дії в широкому діапазоні доз (від 0,002 до 2000 мкг/мл) визначено пряму залежність мутагенного ефекту від концентрації чужорідного білка в клітинній системі. Як показало математичне моделювання, результуюча крива залежності частоти мутантів від концентрації для EMAP II є складовою трьох процесів: перший протікає з насиченням, другий – з лінійною залежністю від дози, а третій описується нелінійним рівнянням другого ступеня. Мутагенна активність лектинів реалізується за останнім рівнянням і характеризується поступовим підвищенням частоти мутантів із зростанням концентрації білка. Exogenous carbohydrate binding proteins, namely, three lectins of different origin and cytokine EMAPII, have revealed the ability to induce mutations in hprt locus in Chinese hamster cells in vitro. In the investigations of their biological action at the wide range of doses (from 0.002 to 2000 µg/ml) direct dependence of mutagenic effect on the concentration of foreign protein in cellular system has been manifested. Mathematical modelling has shown that resulting curve consists of three processes: the first one proceeds with saturation, the second one – with linear dependence on the dose, and the third one is described by non-linear equation of the second degree. Mutagenic activity of lectins is realized according to the latter equation and characterized by gradual increasing of mutation frequency with the increase in the protein dose. Экзогенные углеводсвязывающие белки – три лектина разного происхождения и цитокин EMAP II проявляют способность индуцировать мутации по локусу hprt в клетках китайского хомячка in vitro. При исследовании их биологического действия в широком диапазоне доз (от 0,002 до 2000 мкг/мл) выявлена прямая зависимость мутагенного эффекта от концентрации чужеродного белка в клеточной системе. Как показало математическое моделирование, результирующая кривая зависимости частоты мутантов от концентрации для EMAP II является составляющей трех процессов: первый протекает з насыщением, второй – с линейной зависимостью от дозы, а третий описывается нелинейным уравнением второй степени. Мутагенная активность лектинов реализуется по последнему уравнению и характеризуется постепенным повышением частоты мутантов с увеличением дозы белка.