Геномна мінливість у калюсних культурах кукурудзи лінії Р346 і отриманих від неї сомаклональних ліній - Майданюк, Д.М.; Андрєєв, І.О.; Спірідонова, К.В.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2007)
Методом RAPD-аналізу досліджено калюсні тканини індивідуальних рослин кукурудзи лінії Р346 і отриманих від неї через культуру тканин in vitro сомаклональних ліній з підвищеною регенераційною здатністю. Геномні зміни в культивованих тканинах спостерігали вже в двомісячних калюсах, але після чотирьох місяців культивування їхній рівень знижувався майже вдвічі. Відмічено появу однотипних змін ДНК в калюсах, отриманих від різних рослин окремих ліній, що свідчить про можливість існування в геномі кукурудзи «гарячих точок» мінливості. Показано, що сомаклональні лінії відрізняються за рівнем генетичної мінливості в культурі in vitro. Callus tissues from individual maize plants of line P346 and derived from it through in vitro tissue culture of somaclonal variants showing increased regeneration capacity have been analyzed by RAPD. As early as after two months in culture maize calli exhibited genome changes but following four months their level decreased almost twice. The emergence of homotypic DNA changes in calli obtained from different plants of individual lines was registered thus suggesting the existence of variability hot-spots within the maize genome. The somaclonal lines were shown to vary by the level of the genetic changes in culture in vitro. Методом RAPD-анализа исследованы каллусные ткани индивидуальных растений кукурузы линии Р346 и полученных от нее через культуру тканей in vitro сомаклональных линий с повышенной регенерационной способностью. Геномные изменения в культивированных тканях наблюдали уже в двухмесячных каллусах, но после четырех месяцев культивирования их уровень снижался почти вдвое. Отмечено появление однотипных изменений ДНК в каллусах, полученных от разных растений отдельных линий, что свидетельствует о возможности существования в геноме кукурузы «гoрячих точек» изменчивости. Показано, что сомаклональные линии отличаются по уровню генетической изменчивости в культуре in vitro.