Оксидативні пошкодження ДНК - Скрипник, Н.В.; Маслова, О.О. (Біополімери і клітина, 2007)
Проаналізовано деякі характеристики основних типів оксидативних пошкоджень ДНК: модифікації азотистих основ та дезоксирибози, одноланцюгові та дволанцюгові розриви, апуринові/апіримідинові сайти, міжвалентні взаємодії ДНК з білками. Наведено хімічну структуру найдослідженіших форм оксидативних пошкоджень ДНК. Зазначено найпоширеніші генотоксичні агенти (активні форми кисню, вільні радикали, алкілуючі чинники). Розглянуто сучасні методи якісних і кількісних досліджень пошкоджень ДНК. Several characteristics of the basic types of oxidative DNA damage are analysed in the present work. They are as follows base and sugar modifications lesions, single-strand and double-strand breaks, apurinic/apyrimidinic sites and DNA-proteins cross-links. The chemical structure of the most investigated types of oxidative DNA damage is shown. The most common genotoxic agents (reactive oxygen species, free radicals, alkylating agents) are also discussed. The methods of identification and measurement of oxidative DNA damage are considered. Проанализированы некоторые характеристики основных типов оксидативных повреждений ДНК: модификации азотистых оснований и дезоксирибозы, одноцепочечные и двухцепочечные разрывы, апуриновые/апиримидиновые сайты, межвалентные взаимодействия ДНК с белками. Приведена химическая структура наиболее изученных форм оксидативных повреждений ДНК. Указаны самые распространeнные генотоксические факторы (активные формы кислорода, свободные радикалы, алкилирующие агенты). Рассмотрены современные методики качественных и количественных исследований повреждений ДНК.