Проблеми мінливості вірусу імунодефіциту людини - Іванська, Н.В.; Трохимчук, Т.Ю. (Біополімери і клітина, 2004)
Огляд присвячено проблемі мінливості вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) та її епідеміологічному значенню. ВІЛ характеризується дуже високим рівнем мінливості. Мутаційна мінливість у самому лише гені env ВІ Л-1 десятиразово перевищує частоту мутацій, характерну для збудників грипу, який до останнього часу вважався наймінливіиїим. Знання з цієї проблеми допоможуть у подальшій роботі, пов'язаній з епідеміологічним контролем ВІЛ-інфекції і направленій на створення лікувальних і профілактичних вакцин та надійних діагностичних тест-систем, а також для підбору стратегії боротьби зі СНІ Дом. This review deals with variability of the human immunodeficiency virus (HIV) and the epidemiological consequences of such variability. The level of the HIV variability is extremely high. For example, the mutation frequency determined for the HIV gene env is ten times higher comparing to the variability of the influenza virus which had been thought to be the most variable before investigations carried on the HIV variability. The information concerning the HIV variability problem is useful for studies on epidemiological control of the HIV-infection and the choice of anti-AIDS strategy; the data obtained are also necessary to construct therapeutic and preventive vaccines as well as reliable diagnostic test-systems. Обзор посвящен проблемам изменчивости вируса иммунодефицита человека (ВИЧ) и ее эпидемиологическому значению. ВИЧ характеризуется очень высоким уровнем изменчивости. Муационная изменчивость в самом только гене env ВИЧ-1 в десятки раз выше частоты мутаций, характерных для возбудителя гриппа, считавшегося до последнего времени наиболее вариабельным. Знание этой проблемы поможет в работе, связанной с эпидемиологическим контролем ВИЧ-инфекции и направленной на создание лечебных и профилактическим вакцин и надежных диагностических тест-систем, а также для выбора стратегии борьбы со СПИДом.