Генетична детермінованість феномену дисоціації поліовірусу III типу - Костенко, І.Г.; Журавель, О.В.; Панасенко, Г.В.; Широбоков, В.П. (Біополімери і клітина, 2004)
Показано, що варіанти Лбент+ і Абент- вакцинного штаму вірусу поліомієліту III типу, які з'являються під час репродукції у культурі клітин, мають відмінності в нуклеотидній по слідовності гена VP І. Визначено, що у варіанта Авент+ у положенні 2900 міститься аденін, у той час як у варіанта Абент- — гуанін. Відповідно в складі білка VPI відбувається заміна аспарагіну на аспарагінову кислоту в положенні 142, що впливає на заряд і конформацію поверхневих білків віріону. The variants of a vaccine virus strain of a poliomyelitis type III have been proved to occur in the course of reproduction in cell culture, and have differences in nucleotide sequences of a gene VP1. It has been demonstrated, that in variant Abent+ the nucleotide adenine occupies position 2900, and in variant Abent- - guanine. Accordingly, in the structure of protein VP1 an aspartic acid replaces asparagines in position 142, the former influencing the charge and conformation of virion surface proteins. Показано, что появляющиеся во время репродукции в культуре клеток варианты Абент+ и Абент– вакцинного штамма вируса полиомиелита III типа отличаются по нуклеотидной после довательности гена VP1. Установлено, что у варианта Абент+ в положении 2900 располагается аденин, в то время как у варианта Абент– — гуанин. Соответственно в составе белка VP1 происходит замена аспарагина на аспарагиновую кислоту в положении 142, влияющая на заряд и конформацию поверх ностных белков вириона.