Експресія мРНК 6-фосфофрукто-2- кінази/фруктозо-2,6-бісфосфатази-3 у щурів із стрептозотоциновим діабетом - Михальченко, В.Г.; Тсучигара, К.; Мінченко, Д.О.; Есумі, Г.; Приступюк, О.М.; Мінченко, О.Г. (Біополімери і клітина, 2008)
Встановлено, що експресія мРНК 6-фосфофрукто-2-кінази/фруктозо-2,6-бісфосфатази-3 (PFKFB-3) в різних органах щурів з експериментальним цукровим діабетом змінюється неоднаково. Сплайс-варіанти мРНК PFKFB-3 експресуються в окремих органах специфічно і їхня експресія також зазнає змін при діабеті. Виявлено новий сплайс-варіант мРНК PFKFB-3, каталітичні домени в якому ідентичні основній ізоформі та уже відомим альтернативним сплайс-варіантам PFKFB-3, від яких він відрізняється лише довжиною С-кінцевої ділянки. Результати проведених досліджень вказують на те, що порушення гліколізу при стрептозотоциновому діабеті можуть бути пов’язані зі змінами в експресії PFKFB-3 – ключового ферменту регуляції гліколізу. We have determined that changes in the expression of 6-Phosphofructo-2-Kinase/Fructose-2,6-Bisphosphatase mRNA in streptozotocin-diabetic rats vary in different organs. The expression of different splice variants of PFKFB-3 mRNA is organ specific and changes in diabetes. We have identified new splice variant of PFKFB-3 mRNA which has catalytic domains identical to those of the main isoform and other alternative splice variants of PFKFB-3 but differs by the length of C-terminus. Results of this investigation support possible role of PFKFB-3 isozymes in adaptation of the cells to disordered carbohydrate metabolism resulting from the insulin deficiency. Показано, что экспрессия мРНК 6-фосфофрукто-2-киназы/фруктозо-2,6-бисфосфатазы-3 (PFKFB-3) в различных органах крыс с экспериментальным сахарным диабетом изменяется по-разному. Сплайс-варианты мРНК PFKFB-3 экспрессируются в отдельных органах специфически и их экспрессия также изменяется при диабете. Выявлен новый сплайс-вариант мРНК PFKFB-3, каталитические домены в котором идентичны основной изоформе и уже известным альтернативным сплайс-вариантам PFKFB-3, отличающийся от них лишь длиной С-концевой области. Результаты проведенных исследований указывают на то, что нарушение гликолиза при стрептозотоциновом диабете может быть связано и с изменениями в экспрессии PFKFB-3 – ключевого фермента регуляции гликолиза.