Дослідження експресії різних субодиниць еукаріотного фактора елонгації трансляції eEF1 у гліальних пухлинах головного мозку людини - Верем’єва, М.В.; Шостак, К.О.; Малишева, Т.А.; Зозуля, Ю.П.; Розуменко, В.Д.; Кавсан, В.М.; Негруцький, Б.С. (Біополімери і клітина, 2008)
Еукаріотний фактор елонгації трансляції 1 (eEF1) є одним із основних компонентів трансляційного апарату клітини, який бере участь в елонгації білкового ланцюга. eEF1 складається з чотирьох субодиниць: eEF1A, eEF1Bα, eEF1Bβ і eEF1Bγ. Існують дві тканиноспецифічні ізоформи субодиниці eEF1A – A1 і A2. Експресію генів eEF1A1, eEF1A2, eEF1Bα, eEF1Bβ і eEF1Bγ проаналізовано Нозерн-блот гібридизацією панелі РНК пухлин і нормального головного мозку людини з відповідними олігонуклеотидними зондами. Загалом досліджено 23 зразки гліальних пухлин і 10 зразків нормального головного мозку людини. Нозерн-гібридизацією визначено відсутність відмінностей в експресії мРНК субодиниць eEF1A1, eEF1Bα, eEF1Bγ та зниження кількості мРНК eEF1Bβ в гліобластомах порівняно з умовною нормою приблизно в два рази. Також показано зниження рівня експресії мРНК eEF1A2 в зразках пухлин у порівнянні з умовно нормальною глією людини. Eukaryotic elongation factor 1 (eEF1) mediates the binding of aminoacyl-tRNA to the ribosome in GTP-dependent manner. eEF1 consists of four subunits: eEF1A, eEF1Bα, eEF1Bβ and eEF1Bγ. eEF1A has two different isoforms: eEF1A1 is present throughout development and is ubiquitously expressed with the exception of adult muscle, while eEF1A2 is developmentally regulated and expressed only in muscle cells and neurons. Expression of eEF1A1, eEF1A2, eEF1Bα, eEF1Bβ and eEF1Bγ genes was analyzed by Northern blot hybridization of a panel of brain tumor and normal brain tissue RNAs. Totally 23 glioblastoma and 10 normal brain samples were investigated. In gliomas, no meaningful difference in the mRNA content for the eEF1A1, eEF1Bα and eEF1Bγ subunits as compared to normal brain tissues was found. However, we have observed approximately 2-fold decrease in the eEF1Bβ mRNA expression in human gliomas as compared to normal human brain by Northern blot analysis. Besides, we have shown reduced level of the eEF1A2 mRNA expression in glioblastoma as compared to normal human glia. Эукариотический фактор элонгации трансляции 1 (eEF1) является одним из основных компонентов трансляционного аппарата клетки, участвующий в элонгации белковой цепи. eEF1 состоит из четырех субъединиц: eEF1A, eEF1Bα, eEF1Bβ и eEF1Bγ. Существуют две тканеспецифические изоформы субъединицы eEF1A (А1 и А2). Экспрессия генов eEF1A1, eEF1A2, eEF1Bα, eEF1Bβ и eEF1Bγ проанализирована Нозерн-блот гибридизацией панели РНК опухолей и нормального головного мозга человека. Всего исследованы 23 образца глиальных опухолей и 10 образцов нормального головного мозга человека. Нозерн-гибридизацией выявлено отсутствие отличий в экспрессии мРНК субъединиц eEF1A1, eEF1Bα, eEF1Bγ и снижение количества мРНК eEF1Bβ в глиобластомах по сравнению с условной нормой приблизительно в два раза. Также показано снижение уровня экспрессии мРНК eEF1A2 в опухолевых образцах по сравнению с условно нормальной глией человека.