Виявлення епігенетичних і генетичних порушень та зміни експресії генів 3-ї хромосоми людини при раку яєчників - Гордіюк, В.В.; Геращенко, Г.В.; Скрипкіна, І.Я.; Симончук, О.В.; Павлова, Т.В.; Угрин, Д.Д.; Манжура, О.П.; Вакуленко, Г.О.; Забаровський, Є.Р.; Риндич, А.В.; Кашуба, В.І. (Біополімери і клітина, 2008)
Для вивчення генетичних та епігенетичних змін у пухлинах яєчників використано технологію ДНК-мікрочипів на основі NotI-зв’язувальних клонів. Аналізом зразків пухлин 22 пацієнтів виявлено метилювання, делеції або ампліфікації у 92 NotI-клонах з 181. Для 32 локусів генів подібні зміни зустрічаються більш ніж в 30 % випадків, що вказує на високу вірогідність залучення цих генів до процесу пухлиноутворення в яєчниках. Для двох генів, GORASP1 і GNAI2, підтверджено зниження експресії методом нозерн-блотингу. Для 16 генів і локусів 3-ї хромосоми вперше показано аберації при раку яєчників. DNA-microarray technology comprising NotI-linking clones has been used to check ovarian cancer cells for genetic and epigenetic changes. Analysis of samples from 22 patients revealed methylations, deletions and amplifications in 92 out of 181 NotI clones. For 32 gene loci these changes have been shown in more than 30 % of tumor samples that specifies a high probability of these genes involvement in the ovarian cancer development. For two genes, GORASP1 and GNAI2, the decrease in their expression has been confirmed by Northern blot analysis. Aberrations of 16 genes and loci unknown previously to be involved in the development of ovarian cancer have been detected. Для изучения генетических и эпигенетических изменений при опухолях яичников нами использована технология ДНК-микрочипов на основе Not I-связывающих клонов. Анализ образцов опухолей 22 пациентов выявил метилирование, делеции или амплификации в 92 NotI-клонах из 181. Для 32 локусов генов такие изменения встречаются более чем в 30 % случаев, что указывает на высокую вероятность вовлечения этих генов в процесс опухолеобразования в яичниках. Для двух генов, GORASP1 и GNAI2, подтверждено снижение экспрессии методом нозерн-блот гибридизации. Для 16 генов и локусов 3-й хромосомы впервые показаны аберрации при раке яичников.