Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту

Методом імуноблотингу досліджено вміст білків теплового шоку Hsp60, Hsp70 і Hsp90 в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів за умов розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту (ХАГ). Вміст білків Hsp60 і Hsp70 статистично достовірно підвищувався на ранніх (1-й, 2-й тижні) і пізн...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Мандрик, С.Я., Гайда, Л.М., Капустян, Л.М., Тихонкова, И.А., Дробинская, О.В., Сидорик, Л.Л., Остапченко, Л.И.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут молекулярної біології і генетики НАН України 2008
Назва видання:Біополімери і клітина
Теми:
Онлайн доступ:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/157741
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту / С.Я. Мандрик, Л.М. Гайда, Л.М. Капустян, І.О. Тихонкова, О.В. Дробінська, Л.Л. Сидорик, Л.І. Остапченко // Біополімери і клітина. — 2008. — Т. 24, № 5. — С. 393-398. — Бібліогр.: 22 назв. — укр., англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-157741
record_format dspace
spelling nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-1577412025-02-09T17:52:51Z Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту Dynamics of heat shock proteins quantity in rats’ gastric mucosa lysates upon chronic atrophic gastritis development Мандрик, С.Я. Гайда, Л.М. Капустян, Л.М. Тихонкова, И.А. Дробинская, О.В. Сидорик, Л.Л. Остапченко, Л.И. Структура та функції біополімерів Методом імуноблотингу досліджено вміст білків теплового шоку Hsp60, Hsp70 і Hsp90 в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів за умов розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту (ХАГ). Вміст білків Hsp60 і Hsp70 статистично достовірно підвищувався на ранніх (1-й, 2-й тижні) і пізніх (5-й, 6-й тижні) етапах розвитку моделі захворювання. Рівень білка Hsp90 зростав на 1-й тиждень ХАГ. Показано, що збільшення вмісту шаперонів спостерігається під час активації процесів апоптозу, генерації активованих форм кисню і розвитку атрофії шлунка. The levels of Hsp60, Hsp70 and Hsp90 in rats’ gastric mucosa cells lysates upon the development of experimental chronic atrophic gastritis (CAG) were investigated by the immunoblot-analysis. The quantities of Hsp60 and Hsp70 at the early (the first two weeks) and late (the 5–6th weeks) stages of disease progression were reliably higher in comparison with normal mucosa. It was also observed an increase in Hsp90 expression at the end of the first week of CAG. The increase in Hsp expression in gastric mucosa was shown upon activation of apoptosis, generation of reactive oxygen species, and gastric atrophy development. Методом иммуноблотинга исследовано количество белков теплового шока Hsp60, Hsp70 и Hsp90 в лизате клеток слизистой оболочки желудка крыс в условиях развития экспериментального хронического атрофического гастрита (ХАГ). Количество белков Hsp60 и Hsp70 статистически достоверно повышалось на ранних (1-я, 2-я недели) и поздних (5-я, 6-я недели) этапах развития заболевания. Уровень белка Hsp90 возрастал в первую неделю ХАГ. Показано, что увеличению количества шаперонов сопутствует активация процессов апоптоза, генерации активированых форм кислорода и развития атрофии желудка. 2008 Article Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту / С.Я. Мандрик, Л.М. Гайда, Л.М. Капустян, І.О. Тихонкова, О.В. Дробінська, Л.Л. Сидорик, Л.І. Остапченко // Біополімери і клітина. — 2008. — Т. 24, № 5. — С. 393-398. — Бібліогр.: 22 назв. — укр., англ. 0233-7657 DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.0007B7 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/157741 616.33-002.-14.092.-085 uk Біополімери і клітина application/pdf application/pdf Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Структура та функції біополімерів
Структура та функції біополімерів
spellingShingle Структура та функції біополімерів
Структура та функції біополімерів
Мандрик, С.Я.
Гайда, Л.М.
Капустян, Л.М.
Тихонкова, И.А.
Дробинская, О.В.
Сидорик, Л.Л.
Остапченко, Л.И.
Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
Біополімери і клітина
description Методом імуноблотингу досліджено вміст білків теплового шоку Hsp60, Hsp70 і Hsp90 в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів за умов розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту (ХАГ). Вміст білків Hsp60 і Hsp70 статистично достовірно підвищувався на ранніх (1-й, 2-й тижні) і пізніх (5-й, 6-й тижні) етапах розвитку моделі захворювання. Рівень білка Hsp90 зростав на 1-й тиждень ХАГ. Показано, що збільшення вмісту шаперонів спостерігається під час активації процесів апоптозу, генерації активованих форм кисню і розвитку атрофії шлунка.
format Article
author Мандрик, С.Я.
Гайда, Л.М.
Капустян, Л.М.
Тихонкова, И.А.
Дробинская, О.В.
Сидорик, Л.Л.
Остапченко, Л.И.
author_facet Мандрик, С.Я.
Гайда, Л.М.
Капустян, Л.М.
Тихонкова, И.А.
Дробинская, О.В.
Сидорик, Л.Л.
Остапченко, Л.И.
author_sort Мандрик, С.Я.
title Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
title_short Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
title_full Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
title_fullStr Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
title_full_unstemmed Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
title_sort динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту
publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
publishDate 2008
topic_facet Структура та функції біополімерів
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/157741
citation_txt Динаміка зміни вмісту білків теплового шоку в лізаті клітин слизової оболонки шлунка щурів під час розвитку експериментального хронічного атрофічного гастриту / С.Я. Мандрик, Л.М. Гайда, Л.М. Капустян, І.О. Тихонкова, О.В. Дробінська, Л.Л. Сидорик, Л.І. Остапченко // Біополімери і клітина. — 2008. — Т. 24, № 5. — С. 393-398. — Бібліогр.: 22 назв. — укр., англ.
series Біополімери і клітина
work_keys_str_mv AT mandriksâ dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT gajdalm dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT kapustânlm dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT tihonkovaia dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT drobinskaâov dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT sidorikll dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT ostapčenkoli dinamíkazmínivmístubílkívteplovogošokuvlízatíklítinslizovoíobolonkišlunkaŝurívpídčasrozvitkueksperimentalʹnogohroníčnogoatrofíčnogogastritu
AT mandriksâ dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT gajdalm dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT kapustânlm dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT tihonkovaia dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT drobinskaâov dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT sidorikll dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
AT ostapčenkoli dynamicsofheatshockproteinsquantityinratsgastricmucosalysatesuponchronicatrophicgastritisdevelopment
first_indexed 2025-11-29T01:52:20Z
last_indexed 2025-11-29T01:52:20Z
_version_ 1850087729002446848
fulltext Äèíàì³êà çì³íè âì³ñòó á³ëê³â òåïëîâîãî øîêó â ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ùóð³â ï³ä ÷àñ ðîçâèòêó åêñïåðèìåíòàëüíîãî õðîí³÷íîãî àòðîô³÷íîãî ãàñòðèòó Ñ. ß. Ìàíäðèê1,2, Ë. Ì. Ãàéäà1, Ë. Ì. Êàïóñòÿí2, ². Î. Òèõîíêîâà2, Î. Â. Äðîá³íñüêà1, Ë. Ë. Ñèäîðèê2, Ë. ². Îñòàï÷åíêî1 1Êè¿âñüêèé íàö³îíàëüíèé óí³âåðñèòåò ³ìåí³ Òàðàñà Øåâ÷åíêà Âóë. Âîëîäèìèðñüêà, 64 , Êè¿â, 03143, Óêðà¿íà 2²íñòèòóò ìîëåêóëÿðíî¿ á³îëî㳿 ³ ãåíåòèêè ÍÀÍ Óêðà¿íè Âóë. Àêàäåì³êà Çàáîëîòíîãî, 150, Êè¿â, 03680, Óêðà¿íà Sergman83@mail.ru Ìåòîäîì ³ìóíîáëîòèíãó äîñë³äæåíî âì³ñò á³ëê³â òåïëîâîãî øîêó Hsp60, Hsp70 ³ Hsp90 â ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ùóð³â çà óìîâ ðîçâèòêó åêñïåðèìåíòàëüíîãî õðîí³÷íîãî àò- ðîô³÷íîãî ãàñòðèòó (ÕÀÃ). Âì³ñò á³ëê³â Hsp60 ³ Hsp70 ñòàòèñòè÷íî äîñòîâ³ðíî ï³äâèùóâàâñÿ íà ðàíí³õ (1-é, 2-é òèæí³) ³ ï³çí³õ (5-é, 6-é òèæí³) åòàïàõ ðîçâèòêó ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ. гâåíü á³ëêà Hsp90 çðîñòàâ íà 1-é òèæäåíü ÕÀÃ. Ïîêàçàíî, ùî çá³ëüøåííÿ âì³ñòó øàïåðîí³â ñïîñòåð³ãàºòüñÿ ï³ä ÷àñ àêòèâàö³¿ ïðîöåñ³â àïîïòîçó, ãåíåðàö³¿ àêòèâîâàíèõ ôîðì êèñíþ ³ ðîçâèòêó àòðîô³¿ øëóíêà. Êëþ÷îâ³ ñëîâà: õðîí³÷íèé àòðîô³÷íèé ãàñòðèò, àòðîô³ÿ, á³ëêè òåïëîâîãî øîêó. Âñòóï. Ïîðóøåííÿ ïðîñòîðîâî¿ ñòðóêòóðè îêðåìèõ á³ëê³â êë³òèíè âñå ÷àñò³øå ðîçãëÿäàºòüñÿ ÿê îäíà ç ìîæëèâèõ ïðè÷èí âèíèêíåííÿ ³ ïåðåá³ãó íèçêè çà- õâîðþâàíü ëþäèíè (çîêðåìà, îêðåìèõ íåéðîäåãå- íåðàö³é). ³äîìî, ùî äåÿê³ á³ëêè êë³òèíè (íàé÷àñò³øå, öå á³ëêè ç â³äíîñíî íèçüêîþ ìîëåêóëÿðíîþ ìàñîþ) ï³ñëÿ ñèíòåçó íà ðèáîñîìàõ ìîæóòü ñàìîñò³éíî íà- áóâàòè íàòèâíî¿ ïðîñòîðîâî¿ êîíôîðìàö³¿, ÿêà åíåðãåòè÷íî º íàéñòàá³ëüí³øîþ [1]. Öå ÿñêðàâî ïðîäåìîíñòðîâàíî â êëàñè÷íèõ åêñïåðèìåíòàõ Àñô³íñåíà ç ðèáîíóêëåàçîþ [2]. Ïðîòå âåëèêà ê³ëüê³ñòü á³ëê³â äëÿ çàáåçïå÷åííÿ ïðàâèëüíî¿ ïðî- ñòîðîâî¿ êîíôîðìàö³¿ ïîòðåáóº ó÷àñò³ ñïåö³àëüíîãî êëàñó ôàêòîð³â – ìîëåêóëÿðíèõ øàïåðîí³â. Äî îñòàíí³õ íàëåæèòü á³ëüø³ñòü á³ëê³â òåïëîâîãî øî- êó. Ó÷àñòü ³ ìîëåêóëÿðí³ ìåõàí³çìè åêñïðåñ³¿ øàïå- ðîí³â ïðè ðîçâèòêó òàêèõ çàõâîðþâàíü øëóíêî- âî-êèøêîâîãî òðàêòó, ÿê ñòðåñîâà âèðàçêà, õðîí³÷íèé ãàñòðèò, ïîë³ïè øëóíêà ³ äâàíàäöÿòèïà- ëî¿ êèøêè, ðàê ð³çíèõ â³ää³ë³â ñòðàâîõîäó òà ³í., ïî- òðåáóþòü çíà÷íî ãëèáøîãî âèâ÷åííÿ [3–5]. Á³ëüøå òîãî, îäí³ºþ ç îñíîâíèõ ïðîáëåì ôóíêö³îíóâàííÿ øàïåðîí³â ó êë³òèíàõ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêî- âî-êèøêîâîãî òðàêòó º äîñë³äæåííÿ ¿õíüî¿ ó÷àñò³ â ðåãóëÿö³¿ ìîëåêóëÿðíèõ ìåõàí³çì³â àïîïòîçó ³ ïðîë³ôåðàö³¿ [5–7]. Òîìó ìåòîþ ðîáîòè áóëî äîñë³äèòè âì³ñò á³ëê³â Hsp60, 70, 90, à òàêîæ Âàõ ³ ʳ-67 ó ë³çàò³ êë³òèí 393 ISSN 0233-7657. Á³îïîë³ìåðè ³ êë³òèíà. 2008. Ò. 24. ¹ 5 P. 393-398 doi: 10.7124/bc.0007B7 © Ñ. ß. ÌÀÍÄÐÈÊ, Ë. Ì. ÃÀÉÄÀ, Ë. Ì. ÊÀÏÓÑÒßÍ, ². Î. ÒÈÕÎÍÊÎÂÀ, Î. Â. ÄÐÎÁ²ÍÑÜÊÀ, Ë. Ë. ÑÈÄÎÐÈÊ, Ë. ². ÎÑÒÀÏ×ÅÍÊÎ, 2008 ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ùóð³â íà ð³çíèõ åòàïàõ ðîçâèòêó õðîí³÷íîãî àòðîô³÷íîãî ãàñòðèòó (ÕÀÃ). Ìàòåð³àëè ³ ìåòîäè. Ïðè ðîáîò³ ç³ ùóðàìè äî- òðèìóâàëèñÿ ì³æíàðîäíèõ ðåêîìåíäàö³é ùîäî ïðîâåäåííÿ ìåäèêî-á³îëîã³÷íèõ äîñë³äæåíü ç âèêî- ðèñòàííÿì òâàðèí çã³äíî ç ªâðîïåéñüêîþ êîí- âåíö³ºþ. Âèêîðèñòîâóâàëè ñàìö³â á³ëèõ ëàáîðàòîð- íèõ íåë³í³éíèõ ùóð³â ç ïî÷àòêîâîþ ìàñîþ 180– 220 ã. Òâàðèíàì ïðîòÿãîì 6 òèæí³â ùîäåííî ââîäè- ëè 2 %-é ðîç÷èí ñàë³öèëàòó íàòð³þ (2 ìë ³íòðàãàñ- òðàëüíî), à ïèòíó âîäó çàì³íþâàëè 20 ìÌ ðîç÷è- íîì ä³îêñèõîëàòó íàòð³þ. гâí³ åêñïðåñ³¿ á³ëê³â, àêòèâíîñò³ àíòèîêñèäàí- òíèõ ôåðìåíò³â ³ êîíöåíòðàö³þ ÒÁÊ-àêòèâíèõ ïðî- äóêò³â (ÒÁÊ-ÀÏ, ïðîäóêòè îêèñíåííÿ ë³ï³ä³â, ÿê³ óòâîðþþòü êîìïëåêñè ç ò³îáàðá³òóðîâîþ êèñëî- òîþ) â ãîìîãåíàò³ ñëèçîâî¿ øëóíêà âèçíà÷àëè íà 1-, 2-, 3-, 4-, 5- ³ 6-é òèæí³ ìîäåë³ [8]. ˳çèñ îòðèìàíèõ êë³òèí ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ïðîâîäèëè â ë³çóþ÷îìó áóôåð³ (20 ìÌ òðèñ-HCl, pH 7,5, 150 ìÌ NaCl, 1 ìêM ÅÄÒÀ, 1 %-é òðèòîí X-100, ³íã³á³òîðè ïðîòåàç). Êîíöåíòðàö³þ á³ëêà âèçíà÷àëè ìåòîäîì Áðåä- ôîðäà [9]. Åëåêòðîôîðåç ë³çàò³â êë³òèí ïðîâîäèëè çà äåíàòóðóâàëüíèõ óìîâ ïî Ëåììëi [10]. ²ìóíîáëî- òèíã îòðèìàíèõ ïðîá çä³éñíþâàëè çã³äíî ç [11]. ʳëüê³ñíó îáðîáêó ðåçóëüòàò³â ³ìóíîáëîòèíãó âèêîíóâàëè ç âèêîðèñòàííÿì ïðîãðàìè TotalLab. Ïîë³êëîíàëüí³ àíòèò³ëà ïðîòè á³ëê³â Hsp90 ³ Hsp60 îäåðæàíî çà ìåòîäîì, îïèñàíèì â [12]. Ïðå- ïàðàò Hsp90, î÷èùåíèé ç ìîçêó áèêà, ëþá’ÿçíî íà- äàíî ïðîô. ß. Êóçíèöüêèì (²íòåðíàö³îíàëüíèé ³íñòèòóò ìîëåêóëÿðíî¿ ³ êë³òèííî¿ á³îëî㳿, Ïîëü- ùà). Ïîë³êëîíàëüí³ àíòèò³ëà ïðîòè DnaK (ïðî- êàð³îòíèé àíàëîã åóêàð³îòíîãî Hsp70) îäåðæàíî â³ä ïðîô. Í. Ïôàííåðà (Óí³âåðñèòåò ì. Ôðàéáóðãà, ͳìå÷÷èíà). Âì³ñò ÒÁÊ-ÀÏ îö³íþâàëè çã³äíî ç ìåòîäîì Ñòàëüíî¿ ³ ñï³âàâ. [13]. Ìåòîä ´ðóíòóºòüñÿ íà çäàò- íîñò³ ìàëîíîâîãî ä³àëüäåã³äó óòâîðþâàòè êîìïëåê- ñè ç ò³îáàðá³òóðîâîþ êèñëîòîþ. Êîíöåíòðàö³þ ÒÁÊ-ÀÏ âèçíà÷àëè ñïåêòðîôîòîìåòðè÷íî ïðè äîâ- æèí³ õâèë³ l = 532 íì. Àêòèâí³ñòü ñóïåðîêñèääèñìóòàçè (ÑÎÄ) ó êë³òèíàõ âèçíà÷àëè çà ×åâàð³ òà ñï³âàâò. [14]; àê- òèâí³ñòü êàòàëàçè – çà Êîðîëþê òà ñï³âàâò. [15]. Äëÿ ñòàòèñòè÷íî¿ îáðîáêè ðåçóëüòàò³â äîñë³äæåííÿ âèêîðèñòîâóâàëè ïàêåò ñòàòèñòè÷íèõ ïðîãðàì «STATISTICA for Windows 5.1». Ñòàòèñ- òè÷íó îáðîáêó ðåçóëüòàò³â çä³éñíþâàëè íà îñíîâ³ 3–4 äîñë³ä³â. Çíà÷åííÿ ð < 0,05 ðîçãëÿäàëè ÿê êðè- òåð³é äîñòîâ³ðíîñò³ ð³çíèö³. Ðåçóëüòàòè ³ îáãîâîðåííÿ. Äîñë³äæåííÿ ðîë³ îêðåìèõ á³ëê³â òåïëîâîãî øîêó ó çàõèñò³ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà çà óìîâ ðîçâèòêó ³ ïåðåõîäó ÕÀà ó ðàê øëóíêà º äîñèòü ïðîáëåìàòè÷íèìè ÿê ç ìå- äè÷íî¿, òàê ³ ç á³îëîã³÷íî¿ òî÷êè çîðó. Îäí³ºþ ç ïðè- ÷èí º ïîë³åò³îëîã³÷í³ñòü õðîí³÷íîãî ãàñòðèòó (ÕÃ). Òàê, á³ëüøå 70 % óñ³õ âèïàäê³â Õà ïðèïàäຠíà ãàñ- òðèòè, àñîö³éîâàí³ ç ³íôåêö³ºþ Helicobacter pylori; 15–18 % – íà àóòî³ìóíí³ ãàñòðèòè, âèêëèêàí³ àí- òèò³ëàìè äî îêðåìèõ á³ëê³â ïàð³ºòàëüíèõ êë³òèí; áëèçüêî 10 % – íà ãàñòðèòè, ïîâ’ÿçàí³ ç âæèâàííÿì íåñòåðî¿äíèõ ïðîòèçàïàëüíèõ çàñîá³â; ìåíøå 5 % ñòàíîâëÿòü ðåôëþêñ-ãàñòðèòè, ñïðè÷èíåí³ ðåô- ëþêñàìè æîâ÷³ ç äâàíàäöÿòèïàëî¿ êèøêè, ³ äî 1 % – òàê çâàí³ ð³äê³ñí³ ôîðìè ÕÃ, äî ÿêèõ â³äíîñÿòü åî- çèíîô³ëüíèé, ë³ìôîöèòàðíèé Õà òà ³í. [16]. ×àñîâà äèíàì³êà àòðîô³¿ º ñêëàäíîþ ³ ìîæå òðèâàòè äî 17–30 ðîê³â. ³äïîâ³äíî äî êëàñè÷íèõ äîñë³äæåíü Êîððåà, Õà ìîæå ïåðåõîäèòè â ðàê øëóíêà ÷åðåç íèçêó äèñ- êðåòíèõ âçàºìîïîâ’ÿçàíèõ ñòàä³é [17, 18]. Òîìó ïî- øóê àäåêâàòíî¿ åêñïåðèìåíòàëüíî¿ ìîäåë³ öüîãî çà- õâîðþâàííÿ º îäíèì ³ç îñíîâíèõ çàâäàíü ïðè äîñë³äæåíí³ ìîëåêóëÿðíèõ ìåõàí³çì³â öèòîïðî- òåêö³¿ øëóíêà. Íàìè âèêîðèñòàíî åêñïåðèìåíòàëü- íó ìîäåëü ÕÀÃ, ðîçðîáëåíó â ïðàöÿõ Âàíã òà ñï³âàâò. [8]. Ðîçâèòîê ÕÀà ó ùóð³â âèêëèêàëè ùî- äåííèì ïåðîðàëüíèì ââåäåííÿì 2 %-ãî ðîç÷èíó ñàë³öèëàòó íàòð³þ ³ çàì³íîþ ïèòíî¿ âîäè íà 20 ìÌ ðîç÷èí ä³îêñèõîëàòó íàòð³þ. Ñàë³öèëàò íàòð³þ áåç- ïîñåðåäíüî ïîøêîäæóº ñëèçîâèé áàð’ºð øëóíêà [6–8]. Îêð³ì öüîãî, ñàë³öèëàò íàòð³þ º ³íã³á³òîðîì ôåðìåíòó ñèíòåçó ïðîñòàãëàíäèí³â êëàñó Å – ïðî- ñòàãëàíäèí-öèêëîîêñèãåíàçè. Ïðîñòàãëàíäèíè êëàñó Å, çîêðåìà PGE2, íàëåæàòü äî ãóìîðàëüíèõ ôàêòîð³â, ïðè÷åòíèõ äî çàõèñòó åíòåðîöèò³â øëóí- êà [8]. Ïîøêîäæåííÿ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè, âèêëèêàí³ âïëèâîì ä³îêñèõîëàòó íàòð³þ, ñõîæ³ íà òàê³, ñïðè- ÷èí³ âïëèâîì ñîëåé æîâ÷íèõ êèñëîò. Îñòàíí³ ïî- òðàïëÿþòü ó øëóíîê ç äâàíàäöÿòèïàëî¿ êèøêè ï³ä 394 ÌÀÍÄÐÈÊ Ñ. ß. ÒÀ ²Í. ÷àñ ðåôëþêñ³â æîâ÷³ ³ ìîæóòü ïîðóøóâàòè íàòèâíó ñòðóêòóðó ë³ïîïðîòå¿ä³â îáîëîíêè øëóíêà [8, 16]. Ó ðîáîò³ Âàíã òà ñï³âàâò. ïðîäåìîíñòðîâàíî, ùî íà 6-é òèæäåíü ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ ñïîñòåð³ãàëàñÿ ìàñîâà ³íô³ëüòðàö³ÿ íåéòðîô³ëàìè ñëèçîâî¿ îá- îëîíêè, çíèæåííÿ ê³ëüêîñò³ òðàâíèõ çàëîç â àí- òðàëüíîìó â³ää³ë³ ³ çìåíøåííÿ òîâùèíè ìóöèíîâî- ãî øàðó [8]. Îêð³ì òîãî, çà äàíèìè öèõ àâòîð³â, ó ñëèçîâ³é øëóíêà íà 6-é òèæäåíü ðîçâèòêó ÕÀà âè- ÿâëÿëèñü àíîìàëüí³ ñôåðè÷í³ êë³òèíè âåëèêîãî ðîçì³ðó, ùî ìîæå âêàçóâàòè íà ðîçâèòîê ³íòåñòè- íàëüíî¿ ìåòàïëà糿 [8]. Òàêèì ÷èíîì, âèêîðèñòàíà ìîäåëü ÕÀà â³äïîâ³äຠìîðôîëîã³÷í³é êàðòèí³ ðåôëþêñ-ãàñòðèòó ç ïåðåõîäîì â ³íòåñòèíàëüíó äèñïëàç³þ øëóíêà. Êîíöåíòðàö³ÿ ÒÁÊ-ÀÏ ó ë³çàò³ ñëèçîâî¿, ïî÷è- íàþ÷è ç 1-ãî òèæíÿ ìîäåë³ ÕÀà ó ïîð³âíÿíí³ ç êîí- òðîëåì ñòàòèñòè÷íî äîñòîâ³ðíî ï³äâèùóâàëàñÿ (òàáëèöÿ). ÒÁÊ-ÀÏ óòâîðþþòüñÿ â ðåçóëüòàò³ âçàºìî䳿 ïðîäóêòó ïåðåêèñíîãî îêèñíåííÿ ë³ï³ä³â (ÏÎË) ìàëîíîâîãî ä³àëüäåã³äó ç ò³îáàðá³òóðîâîþ êèñëîòîþ [13, 19]. Àêòèâàö³ÿ ïðîöåñ³â ÏÎË íåçà- ëåæíî â³ä ôàêòîðà ³íäóêö³¿ ìîæå ïðèçâîäèòè äî äåñòðóêòèâíèõ çì³í ó êë³òèí³, ïîâ’ÿçàíèõ ç íàêîïè- ÷åííÿì ïðîäóêò³â îêèñíåííÿ. Ïðîäóêòè ÏÎË (ìà- ëîíîâèé ä³àëüäåã³ä, â³ëüí³ ðàäèêàëè æèðíèõ êèñëîò ³ ã³äðîïåðîêñèäè çàëèøê³â âèùèõ æèðíèõ êèñëîò) ìîæóòü ³íàêòèâóâàòè ìåìáðàíí³ ôåðìåíòè, ïîðó- øóâàòè á³ëêîâî-ë³ï³äí³ âçàºìî䳿 â ìåìáðàíàõ, óòâîðþâàòè ì³æìîëåêóëÿðí³ çøèâêè, çì³íþâàòè â’ÿçê³ñòü ë³ï³äíî¿ ôðàêö³¿ òà ³í. [13, 19–21]. гâåíü ïðîäóêóâàííÿ ÏÎË çà íîðìè êîíòðîëþºòüñÿ íèç- êîþ àíòèîêñèäàíòíèõ ðå÷îâèí (â³òàì³íè Å ³ Ñ, óá³õ³íîí òà ³í.) ³ ôåðìåíò³â (ÑÎÄ, êàòàëàçà, ãëó- òàò³îíïåðîêñèäàçà òîùî) [13–15, 19–21]. Àíàë³ç äàíèõ, ïðåäñòàâëåíèõ ó òàáëèö³, âêàçóº íà òå, ùî àêòèâí³ñòü ÑÎÄ ó ë³çàò³ ñëèçîâî¿ øëóíêà ñòàòèñòè÷íî äîñòîâ³ðíî çíèæóâàëàñÿ, ïî÷èíàþ÷è ç 1-ãî òèæíÿ ðîçâèòêó ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ. Àêòèâí³ñòü êàòàëàçè íà 2-é ³ 3-é òèæí³ ÕÀà òàêîæ äîñòîâ³ðíî çíèæóâàëàñÿ (òàáëèöÿ). Ïàä³ííÿ àêòèâ- íîñòåé ÑÎÄ ³ êàòàëàçè íà îêðåìèõ åòàïàõ ìîäåë³ ïîðÿä ³ç çðîñòàííÿì êîíöåíòðàö³¿ ÒÁÊ-ÀÏ ìîæå ñâ³ä÷èòè ïðî çíèæåííÿ àíòèîêñèäàíòíîãî ïî- òåíö³àëó ñëèçîâî¿ ³ â³äïîâ³äíî ï³äâèùåííÿ ð³âíÿ òà- êèõ àêòèâîâàíèõ ôîðì êèñíþ, ÿê ñóïåðîêñèä-àí³îí, ³ ðîçâèòîê îêñèäàòèâíîãî ñòðåñó. Çá³ëüøåííÿ ð³âí³â àêòèâîâàíèõ ôîðì êèñíþ (ÀÔÊ) ³ àêòèâàö³ÿ ïðîöåñó ÏÎË ó òêàíèíàõ ïðîäåìîíñòðîâàíî ïðè áàãàòüîõ çàõâîðþâàííÿõ ïå÷³íêè, àðòðèòàõ, àòåðîñêëåðîç³, äåÿêèõ ³íôåêö³éíèõ çàõâîðþâàííÿõ ³ ò. ï. Á³ëüøå òîãî, ç àêòèâàö³ºþ ïðîöåñ³â ÏÎË ïîâ’ÿçàíå îêèñíåííÿ á³ëê³â ³ óòâîðåííÿ êë³òèííèõ àãðåãàò³â [13, 19, 20]. Îäí³ºþ ç ìîæëèâèõ ïðè÷èí ï³äâèùåííÿ ð³âíÿ ÒÁÊ-ÀÏ çà óìîâ ðîçâèòêó äàíî¿ ìîäåë³ ÕÀà ìîæå âèñòóïàòè àêòèâàö³ÿ çàïàëüíîãî ïðîöåñó ó ñëèçîâ³é îáîëîíö³ øëóíêà [19]. Òàê, íà ð³çíèõ åòàïàõ ðîçâèò- 395 ÄÈÍÀ̲ÊÀ Ç̲ÍÈ Â̲ÑÒÓ Á²Ëʲ ÒÅÏËÎÂÎÃÎ ØÎÊÓ Â Ë²ÇÀÒ² Ê˲ÒÈÍ Òèæí³ ðîçâèòêó ÕÀà Àêòèâí³ñòü ÑÎÄ, óì. îä.�õâ–1 �ìã á³ëêà–1 Àêòèâí³ñòü êàòàëàçè, íìîëü Í2Î2�õâ–1 �ìã á³ëêà–1 Êîíöåíòðàö³ÿ ÒÁÊ-ÀÏ, íìîëü��ìã á³ëêà–1 Êîíòðîëü 0,192±0,016 7,22±0,64 94,92±8,26 1 0,138±0,013* 9,21±0,87* 179,98±15,85* 2 0,086±0,008* 5,27±0,51* 104,7±9,61 3 0,067±0,006* 4,92±0,36* 142,83±13,75* 4 0,058±0,005* 7,56±0,69 124,83±12,08* 5 0,125±0,011* 6,39±0,58 150,44±14,27* 6 0,118±0,009* 6,39±0,62 150,7±13,83* Ï ð è ì ³ ò ê à. Ñòàòèñòè÷íó îáðîáêó ðåçóëüòàò³â çä³éñíþâàëè íà îñíîâ³ 3–4 äîñë³ä³â; *çíà÷åííÿ ñòàòèñòè÷íî äîñòîâ³ðíî â³äð³çíÿºòüñÿ â³ä êîíòðîëüíèõ ïîêàçíèê³â ç ð < 0,05. Êîíöåíòðàö³ÿ ÒÁÊ-àêòèâíèõ ïðîäóêò³â ³ àêòèâíîñò³ àíòèîêñèäàíòíèõ ôåðìåíò³â ó ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ùóð³â çà óìîâ ðîçâèòêó õðîí³÷íîãî àòðîô³÷íîãî ãàñòðèòó (ÕÀÃ) êó ìîäåë³ Õà íàìè ïðîâåäåíî ã³ñòîëîã³÷í³ äîñë³äæåííÿ ñëèçîâî¿ øëóíêà. Íà ã³ñòîëîã³÷íèõ ïðåïàðàòàõ ïîêàçàíî, ùî ð³âåíü ³íô³ëüòðàö³¿ ñëèçî- âî¿ îáîëîíêè íåéòðîô³ëàìè çðîñòàâ ó ê³íö³ 3-ãî òèæíÿ ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ. Ïðè öüîìó ñëèçîâà îáîëîíêà øëóíêà ïîòîâùóâàëàñÿ, ùî ìîæå âêàçó- âàòè íà ïîñèëåííÿ ïðîöåñ³â ðåãåíåðàö³¿ òêàíèíè ³ ïðîë³ôåðàö³¿ ó â³äïîâ³äü íà ââåäåííÿ ñàë³öèëàòó ³ ä³îêñèõîëàòó íàòð³þ. Íà ã³ñòîëîã³÷íèõ çð³çàõ òêà- íèí øëóíêà íà 5-é ³ 6-é òèæí³ ñïîñòåð³ãàºòüñÿ ïî- òîíøåííÿ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè, âîíà ÷àñòêîâî çàì³ùóºòüñÿ ñïîëó÷íîþ òêàíèíîþ, ùî ìîæå ñëóãóâàòè îäíèì ³ç ñâ³ä÷åíü àòðîô³¿ (äàíèõ íå íàâåäåíî). Ó ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ øëóíêà âèçíà÷àëè òà- êîæ âì³ñò ïðîàïîïòè÷íîãî á³ëêà Âàõ ³ á³ëêà – ìàð- êåðà ïðîë³ôåðàö³¿ ʳ-67. Ç ðèñóíêà, á, âèäíî, ùî âì³ñò á³ëêà Âàõ ó ñëèçîâ³é çðîñòàâ âæå íà 1-é òèæ- äåíü ðîçâèòêó ÕÀÃ. Ìàêñèìàëüíèõ çíà÷åíü ïîêàç- íèêè âì³ñòó á³ëêà Âàõ ñÿãàëè íà 3-é òèæäåíü ðîç- âèòêó ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ (ðèñóíîê, á). ßê óæå çà- çíà÷àëîñÿ, íà ê³íöåâèõ ñòàä³ÿõ ðîçâèòêó ìîäåë³ (5-é ³ 6-é òèæí³) â³äì³÷åíî çíèæåííÿ òîâùèíè ñëèçîâî¿ îáîëîíêè ³ ¿¿ ÷àñòêîâå çàì³ùåííÿ ñïîëó÷íîþ òêàíè- íîþ, ùî ìîæå âèñòóïàòè îäíèì ³ç ïîêàçíèê³â çìåí- øåííÿ ê³ëüêîñò³ òðàâíèõ çàëîç øëóíêà (àòðîô³¿). ³äîìî, ùî îäí³ºþ ç ïðè÷èí àòðîô³¿ º â³äìèðàííÿ êë³òèí òðàâíèõ çàëîç, çîêðåìà, ïàð³ºòàëüíèõ êë³òèí, ÿê³ ïðîäóêóþòü ñîëÿíó êèñëîòó [16, 18]. Ìîæëèâèì ïîÿñíåííÿì àêòèâàö³¿ ïðîöåñ³â àïîïòî- çó ³ ðîçâèòêó àòðîô³¿ øëóíêà ìîæå ñëóãóâàòè ïîñè- ëåííÿ ïðîöåñ³â ãåíåðàö³¿ ÀÔÊ, íà ùî âêàçóº ï³äâè- ùåííÿ êîíöåíòðàö³¿ ÒÁÊ-ÀÏ, ïî÷èíàþ÷è ç 1-ãî òèæíÿ ðîçâèòêó ÕÀà (òàáëèöÿ). Á³ëîê ʳ-67 ç’ÿâëÿºòüñÿ â ÿäð³ êë³òèí íàïðèê³íö³ G1 ôàçè êë³òèííîãî öèêëó. Ìîæëèâà ðîëü ʳ-67 â êë³òèí³ – öå çâÿçóâàííÿ ç õðîìàòèíîì, ùî ìîæå â³ä³ãðàâàòè ïåâíó ðîëü ó ïðîöåñ³ ïîä³ëó êë³òèí. Ïî- êàçíèêè ð³âíÿ åêñïðåñ³¿ ʳ-67 ìîæíà âèêîðèñòîâó- âàòè äëÿ âñòàíîâëåííÿ ì³òîòè÷íîãî ³íäåêñó òðàíñ- ôîðìîâàíèõ êë³òèí [22]. Ìàêñèìàëüí³, äîñòîâ³ðíî âèù³ çà êîíòðîëü çíà÷åííÿ âì³ñòó á³ëêà ʳ-67 ñïîñ- òåð³ãàëè íà 1-, 2-, 5- ³ 6-é òèæí³ ïðîãðåñóâàííÿ ÕÀà (ðèñóíîê, á). Îòðèìàí³ íàìè ðåçóëüòàòè âêàçóþòü íà òå, ùî â ñëèçîâ³é îáîëîíö³ øëóíêà ùóð³â â³äáóâàºòüñÿ ïî- 396 ÌÀÍÄÐÈÊ Ñ. ß. ÒÀ ²Í. Âì³ñò á³ëê³â: à – Hsp60 (²); Hsp70 (²²), Hsp90 (²²²); á – Âàõ (²) ³ ʳ-67 (²²) â ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà ùóð³â çà óìîâ ðîçâèòêó õðîí³÷íîãî àòðîô³÷íîãî ãàñòðèòó (ÕÀÃ). Âèçíà- ÷åííÿ âì³ñòó á³ëê³â ïðîâîäèëè ìåòîäîì ³ìóíîáëîòèíãó íà 1-, 2-, 3-, 4-, 5- ³ 6-é òèæí³ ðîçâèòêó ÕÀà (â). Âì³ñò á³ëê³â ïîäàíî ó â³äñîòêàõ â³äíîñíî êîíòðîëþ. ʳëüê³ñíó îáðîáêó ðåçóëüòàò³â ³ìóíîáëîòèíãó çä³éñíþâàëè ç âèêîðèñòàííÿì ïðîãðàìè TotalLab. Ñòàòèñòè÷íî ðåçóëüòàòè îáðîáëÿëè íà îñíîâ³ 3–4 äîñë³ä³â; *çíà÷åííÿ äîñòîâ³ðíî â³äð³çíÿºòüñÿ â³ä êîíòðîëüíèõ ïîêàçíèê³â ç ð < 0,05 ñèëåííÿ ïðîöåñ³â â³ëüíîðàäèêàëüíîãî ïîøêîäæåí- íÿ ë³ï³ä³â, ðîçâèòîê çàïàëüíîãî ïðîöåñó, à òàêîæ àêòèâàö³ÿ ïðîöåñ³â àïîïòîçó ³ ïðîë³ôåðàö³¿ íà îêðåìèõ åòàïàõ ïåðåá³ãó ìîäåë³ çàõâîðþâàííÿ. Íà åêñïåðèìåíòàëüí³é ìîäåë³ ÕÀà íàìè äîñë³äæåíî ÷àñîâó äèíàì³êó âì³ñòó îñíîâíèõ ãðóï øàïåðîí³â ó êë³òèíàõ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà. Âì³ñò á³ëê³â Hsp60 ³ Hsp70 ó ë³çàò³ êë³òèí ñëèçîâî¿ ñòàòèñòè÷íî äîñòîâ³ðíî çðîñòàâ ó ê³íö³ ïåðøîãî, à òàêîæ íà 5-é ³ 6-é òèæí³ ðîçâèòêó ÕÃ. Íà 3-é ³ 4-é òèæí³ ìîäåë³ ñïîñòåð³ãàëè äîñòîâ³ðíå çíèæåííÿ âì³ñòó Hsp70. гâåíü á³ëêà Hsp90 ïîð³âíÿíî ç êîí- òðîëüíèìè çíà÷åííÿìè áóâ äîñòîâ³ðíî âèùèì íà 1-é ³ 2-é òèæí³ ³ çíèæóâàâñÿ íàïðèê³íö³ 4-ãî òèæíÿ çàõâîðþâàííÿ (ðèñóíîê, à). Ó 1998 ðîö³ áóëî îñòàòî÷íî ñôîðìóëüîâàíî âèçíà÷åííÿ õðîí³÷íîãî àòðîô³÷íîãî ãàñòðèòó. Çã³äíî ç öèì íèì, îñíîâíèìè îçíàêàìè ÕÀà º ïðî- ãðàìîâàíà âòðàòà øëóíêîâèõ çàëîç ³/àáî ¿õíÿ çàì³íà êèøêîâèìè çàëîçàìè ³ åï³òå볺ì êèøêîâîãî òèïó (ãàñòðî³íòåñòèíàëüíà ìåòàïëàç³ÿ). ×àñòî ïåðåá³ã ÕÀà ò³ñíî ïîâ’ÿçàíèé ç ðîçâèòêîì ðàêó øëóíêà, òî- ìó ÕÀà â³äíîñÿòü äî ïåðåäðàêîâèõ ñòàí³â. ³äïîâ³äíî äî êëàñè÷íèõ ðîá³ò Êîððåà, ðîçâèòîê ðàêó øëóíêà âêëþ÷ຠïîñòóïîâèé ïåðåõ³ä ÕÀà ⠳íòåñòèíàëüíó ìåòàïëàç³þ, äèñïëàç³þ ³ àäåíîêàð- öèíîìó ³íòåñòèíàëüíîãî òèïó [17]. Çàãàëîì ïîðóøåííÿ áàëàíñó ì³æ ïðîöåñàìè ïðîë³ôåðàö³¿ ³ àïîïòîçó åï³òåë³àëüíèõ êë³òèí ñëè- çîâî¿ îáîëîíêè øëóíêà º õàðàêòåðíèì äëÿ ðîçâèòêó ³ ïåðåá³ãó ÕÀÃ. ßê çàçíà÷àëîñÿ âèùå, á³ëêè òåïëî- âîãî øîêó, çîêðåìà, Hsp70 ³ Hsp60 íàëåæàòü äî ìî- ëåêóëÿðíèõ øàïåðîí³â êë³òèíè. Âîíè â³ä³ãðàþòü ïåðøîðÿäíó ðîëü ó ïðîöåñàõ ôîðìóâàííÿ ïðàâèëü- íî¿ íàòèâíî¿ ïðîñòîðîâî¿ êîíôîðìàö³¿ áàãàòüîõ á³ëê³â êë³òèíè. Îêð³ì öüîãî, î÷åâèäíîþ º ðîëü çãàäàíèõ á³ëê³â ó ïîäàëüøîìó ï³äòðèìàíí³ ïðîñòîðîâîãî óêëàäàí- íÿ ïîë³ïåïòèä³â ³ ¿õíüîãî ðåôîëäèíãó àáî æ ïðîòå- îë³ç³ çà óìîâ 䳿 íà êë³òèíó ð³çíîìàí³òíèõ ñòðåñî- âèõ ôàêòîð³â (äåíàòóðóâàëüíèõ ðå÷îâèí, ï³äâèùå- íî¿ òåìïåðàòóðè, ïîðóøåííÿ âíóòð³øíüîêë³òèí- íîãî ãîìåîñòàçó òîùî) [16–18]. Çà óìîâ ñòðåñó ð³âåíü åêñïðåñ³¿ øàïåðîí³â ð³çêî çðîñòàº, ùî, î÷åâèäíî, âêàçóº íà öèòîïðîòåêòîðí³ âëàñòèâîñò³ öèõ á³ëê³â. Îäíàê çà óìîâ ô³ç³îëîã³÷íî¿ íîðìè äàí³ á³ëêè òàêîæ åêñïðåñóþòüñÿ íà äîñòàò- íüî âèñîêîìó ð³âí³, íåîáõ³äíîìó äëÿ çàáåçïå÷åííÿ äîçð³âàííÿ íîâîñèíòåçîâàíèõ á³ëê³â êë³òèíè.  àê- òèâíî ïðîë³ôåðóþ÷èõ êë³òèíàõ ð³âí³ åêñïðåñ³¿ îêðåìèõ øàïåðîí³â (çîêðåìà, Hsð73, Hsp60, Hsp27) º âèñîêèìè. Öå çóìîâëåíî â ïåðøó ÷åðãó ï³äâèùåííÿì øâèäêîñò³ á³ëêîâîãî ñèíòåçó ³ â³äïîâ³äíî ïîòðåáîþ ó ôîëäèíãó, ðåôîëäèíãó, à òàêîæ äåãðàäàö³¿ íåçâîðîòíüî äåíàòóðîâàíèõ ïîë³ïåïòèä³â [1, 5]. Êëþ÷îâèì ó çàõèñò³ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè çà ó÷àñò³ Hsp º êîíòðîëü ïðîñòîðîâîãî óêëàäàííÿ êë³òèííèõ á³ëê³â. Âæå çàçíà÷àëîñÿ, ùî, ïî÷èíàþ÷è ç ïåðøèõ òèæí³â ðîçâèòêó ÕÀÃ, â³äáóâàºòüñÿ ³íô³ëüòðàö³ÿ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè íåéòðîô³ëàìè ³ ë³ìôîöèòàìè. Öå áåççàïåðå÷íî âêàçóº íà ïåðåá³ã çà- ïàëüíîãî ïðîöåñó â òêàíèíàõ øëóíêà. Îäíèì ³ç íà- ñë³äê³â ³íô³ëüòðàö³¿ ñëèçîâî¿ îáîëîíêè àêòèâîâàíè- ìè íåéòðîô³ëàìè º ïîñèëåííÿ ãåíåðàö³¿ ÀÔÊ [16]. ϳäòâåðäæåííÿì çðîñòàííÿ ð³âíÿ ãåíåðàö³¿ ÀÔÊ ìîæå áóòè ï³äâèùåííÿ âì³ñòó ÒÁÊ-ÀÏ ó êë³òèíàõ (òàáëèöÿ). Íà çá³ëüøåííÿ â êë³òèíàõ øëóíêà çà óìîâ ðîçâèòêó õðîí³÷íîãî ãàñòðèòó ð³âíÿ òàêèõ ÀÔÊ, ÿê ñóïåðîêñèä-àí³îí, ã³äðîêñèëüíèé ðàäèêàë ³ ïåðîêñèä âîäíþ, ìîæå âêàçóâàòè ³ çíèæåííÿ àê- òèâíîñòåé ôåðìåíò³â ÑÎÄ ³ êàòàëàçè, ïðè÷åòíèõ äî ¿õíüîãî çíåøêîäæåííÿ. Òàê, â³äîìî, ùî ÑÎÄ êàòàë³çóº ðåàêö³þ äèñìó- òàö³¿¿ ñóïåðîêñèä-àí³îíà ç óòâîðåííÿì ïåðîêñèäó âîäíþ, ÿêèé â³äíîâëþºòüñÿ äî âîäè çà ó÷àñò³ êàòà- ëàçè [19, 20]. Øâèäê³ñòü ãåíåðàö³¿ ÀÔÊ ó êë³òèí³ çàëåæíî â³ä ñòàíó ìåòàáîë³çìó ìîæå çì³íþâàòèñÿ ³, çîêðåìà, ï³äâèùóºòüñÿ ïðè ïîðóøåíí³ ãîìåîñòàçó êë³òèíè. Òàê³ ÀÔÊ, ÿê ïåðîêñèä âîäíþ ³ ã³äðîê- ñèëüíèé ðàäèêàë, çäàòí³ ìîäèô³êóâàòè á³ëêè ³ ïî- ðóøóâàòè ¿õíþ ïðîñòîðîâó êîíôîðìàö³þ [19, 21]. Îòæå, ðîëü ìîëåêóëÿðíèõ øàïåðîí³â çà óìîâ ïðîãðåñóâàííÿ ÕÀÃ, î÷åâèäíî, âèçíà÷àºòüñÿ êîíòðîëåì ÿêîñò³ êë³òèííèõ á³ëê³â øëóíêà. Âèñíîâêè. Òàêèì ÷èíîì, ïîêàçàíî, ùî íà îêðå- ìèõ åòàïàõ ðîçâèòêó ìîäåë³ õðîí³÷íîãî ãàñòðèòó âì³ñò øàïåðîí³â Hsp60, Hsp70 i Hsp90 ó ñëèçîâ³é îáîëîíö³ øëóíêà ùóð³â çðîñòàº. Âî÷åâèäü, öå âêà- çóº íà ó÷àñòü äàíèõ á³ëê³â ó öèòîïðîòåêö³¿ çà óìîâ ðîçâèòêó îêñèäàòèâíîãî ñòðåñó ³ àêòèâàö³¿ ïðîöåñ³â àïîïòîçó ³ ïðîë³ôåðàö³¿ â ñëèçîâ³é øëóíêà. 397 ÄÈÍÀ̲ÊÀ Ç̲ÍÈ Â̲ÑÒÓ Á²Ëʲ ÒÅÏËÎÂÎÃÎ ØÎÊÓ Â Ë²ÇÀÒ² Ê˲ÒÈÍ S. Ya. Mandryk, L. N. Gaida, L. N. Kapustian, I. O. Tykhonkova, Î. V. Drobinska, L. L. Sidorik, L. I. Ostapchenko Dynamics of heat shock proteins quantity in rats’ gastric mucosa lysates upon chronic atrophic gastritis development Summary The levels of Hsp60, Hsp70 and Hsp90 in rats’ gastric mucosa cells lysates upon the development of experimental chronic atrophic gastritis (CAG) were investigated by the immunoblot-analysis. The quantities of Hsp60 and Hsp70 at the early (the first two weeks) and late (the 5–6 th weeks) stages of disease progression were reliably higher in comparison with normal mucosa. It was also observed an increase in Hsp90 expression at the end of the first week of CAG. The increase in Hsp expression in gastric mucosa was shown upon activation of apoptosis, generation of reactive oxygen species, and gastric atrophy development. Keywords: chronic atrophic gastritis, atrophy, heat shock proteins. Ñ. ß. Ìàíäðûê, Ë. Í. Ãàéäà, Ë. Í. Êàïóñòÿí, È. A. Òèõîíêîâà, Î. Â. Äðîáèíñêàÿ, Ë. Ë. Ñèäîðèê, Ë. È. Îñòàï÷åíêî Äèíàìèêà èçìåíåíèÿ êîëè÷åñòâà áåëêîâ òåïëîâîãî øîêà â ëèçàòå ñëèçèñòîé îáîëî÷êè æåëóäêà êðûñ â óñëîâèÿõ ðàçâèòèÿ ýêñïåðèìåíòàëüíîãî õðîíè÷åñêîãî àòðîôè÷åñêîãî ãàñòðèòà Ðåçþìå Ìåòîäîì èììóíîáëîòèíãà èññëåäîâàíî êîëè÷åñòâî áåëêîâ òåïëîâîãî øîêà Hsp60, Hsp70 è Hsp90 â ëèçàòå êëåòîê ñëèçèñ- òîé îáîëî÷êè æåëóäêà êðûñ â óñëîâèÿõ ðàçâèòèÿ ýêñïåðèìåí- òàëüíîãî õðîíè÷åñêîãî àòðîôè÷åñêîãî ãàñòðèòà (ÕÀÃ). Êîëè÷åñòâî áåëêîâ Hsp60 è Hsp70 ñòàòèñòè÷åñêè äîñòîâåðíî ïîâûøàëîñü íà ðàííèõ (1-ÿ, 2-ÿ íåäåëè) è ïîçäíèõ (5-ÿ, 6-ÿ íåäå- ëè) ýòàïàõ ðàçâèòèÿ çàáîëåâàíèÿ. Óðîâåíü áåëêà Hsp90 âîçðàñ- òàë â ïåðâóþ íåäåëþ ÕÀÃ. Ïîêàçàíî, ÷òî óâåëè÷åíèþ êîëè÷åñòâà øàïåðîíîâ ñîïóòñòâóåò àêòèâàöèÿ ïðîöåññîâ àïîïòîçà, ãåíåðàöèè àêòèâèðîâàíûõ ôîðì êèñëîðîäà è ðàçâè- òèÿ àòðîôèè æåëóäêà. Êëþ÷åâûå ñëîâà: õðîíè÷åñêèé àòðîôè÷åñêèé ãàñòðèò, àò- ðîôèÿ, áåëêè òåïëîâîãî øîêà. ÏÅÐÅË²Ê Ë²ÒÅÐÀÒÓÐÈ 1. Fink A. L. Chaperone-mediated protein folding // Phys. Rev.–1999.–79.–P. 425–449. 2. Anfinsen C. B. Principles that govern the folding of protein chains // Science.–1973.–181.–P. 223–230. 3. Ciocca D. R., Calderwood S. K. Heat shock proteins in cancer: diagnostic, prognostic, predictive, and treatment implications // Cell Stress Chaperones.–2005.–10.–Ð. 816– 103. 4. Malago J. J., Koninkx J. F. G., Dijk J. E. The heat shock response and cytoprotection of the intestinal epithelium // Cell Stress Chaper.–2002.–7.–P. 191–199. 5. Oksala N. K. J., Oksala A., Paavonen T., Alhava E., Paimela H. Heat shock preconditioning modulates proliferation and apoptosis after superficial injury in isolated guinea pig gastric mucosa via an eicosanoid and protein synthesis-dependent mechanism // APMIS.–2003.–111.–P. 497–506. 6. Rokutan K. Gastric mucosal protection and cell proliferation. Role of heat shock proteins in gastric mucosal protection // J. Gastroenterol. Hepatol.–2000.–15.–P. 12–19. 7. Tsukimi Y., Okabe S. Recent advances in gastrointestinal pathophysiology: role of heat shock proteins in mucosal defense and ulcer healing // Biol. Pharm. Bull.–2001.–24.– P. 1–9. 8. Wang L.-J., Chen S.-J., Chen Z., Cai J.-T., Si J.-M. Morphological and pathologic changes of experimental chronic atrophic gastritis (CAG) and regulating mechanism of protein expression in rats // J. Zhejiang Univ. SCIENCE B.–2006.–7.–P. 634–640. 9. Bradford M. M. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding // Anal. Biochem.–1976.– 72.– P. 248–254. 10. Laemmli U. K. Cleavage of structural proteins during the assembly of the bacteriophage T4 // Nature.–1970.–227.– P. 680–685. 11. Bollag D. M., Rozycki D. M., Edelstein S. J. Protein methods.–New York, 1996.–415 p. 12. Êàïóñòÿí Ë. Í., Êèÿìîâà Ð. Ã., Ãðèøêîâà Â. Ñ., Òåðåí- òüåâ À. Ã., Ôèëîíåíêî Â. Â., Ñèäîðèê Ë. Ë. Ïîëó÷åíèå ðå- êîìáèíàíòíîãî øàïåðîíà GroEL è åãî èììóíîëîãè÷åñêàÿ êðîññ-ðåàêòèâíîñòü ñ Hsp60 // Á³îïîë³ìåðè ³ êë³òèíà.– 2006.–2, ¹ 22.–Ñ. 117–120. 13. Áàðàáîé Â. À., Îðåë Â. Ý., Êàðíàóõ È. Ì. Ïåðåêèñíîå îêèñëåíèå è ðàäèàöèÿ.–Êè¿â: Íàóê. äóìêà, 1991.–178 ñ. 14. ×åâàðè Ñ., ×àáà È., Ñåêåé È. Ðîëü ñóïåðîêñèääèñìóòàçû â îêèñëèòåëüíûõ ïðîöåññàõ êëåòêè è ìåòîä îïðåäåëåíèÿ åå â áèîëîãè÷åñêèõ ìàòåðèàëàõ // Ëàá. äåëî.–1985.– ¹ 11.–Ñ. 578–681. 15. Êîðîëþê Ì. À., Èâàíîâà Ë. È., Ìàéîðîâà È. Ã., Òîêàðåâ Â. Å. Ìåòîä îïðåäåëåíèÿ àêòèâíîñòè êàòàëàçû // Ëàá. äåëî.– 1988.–¹ 1.– Ñ. 16–19. 16. Ãðèãîð’ºâ Ï. ß., Ñòàðîäóá ª. Ì., ßêîâåíêî Å. Ï., Ãàâðè- ëþê Ì. ª., Øîñòàê Ñ. ª. Õâîðîáè îðãàí³â òðàâëåííÿ (ijàãíîñòèêà ³ ë³êóâàííÿ).–Òåðíîï³ëü: Óêðìåäêíèãà, 2000.–102 ñ. 17. Correa P. The epidemiology and pathogenesis of chronic gastritis: three etiologic entities // Front. Gastrointest. Res.– 1980.–6.–P. 98–108. 18. Fox J. G., Wang T. C. Inflammation, atrophy, and gastric cancer // J. Clin. Inv.–2007.–117.–P. 60–69. 19. Âëàäèìèðîâ Ì. Â., Àð÷àêîâ À. È. Ïåðåêèñíîå îêèñëåíèå ëèïèäîâ â áèîëîãè÷åñêèõ ìåìáðàíàõ.–Ì.: Íàóêà, 1972.– 78 ñ. 20. McCord J. M., Edas M. A. SOD, oxidative stress and human pathologies: a brief history and a future vision // Biomed. Pharmacol.–2005.–59.–Ð. 139–142. 21. Lushchak V. I., Gospodaryov D. V. Catalases protect cellular proteins from oxidative modification in Saccharomyces cerevisiae // Cell Biol. Int.–2005.–29.–P. 187–192. 22. Òèõîíêîâà ². Î., ˳çîãóáîâ Â. Â., Õîæàºíêî Þ. Â., Äîâãî- ïîëà Î. Î., Êîðîâ³í Ñ. ²., Îâ÷àðåíêî Ã. Â., Ó ñåíêî Â. Ñ., Ðîäí³í Ì. Â., Ô³ëîíåíêî Â. Â. Äîñë³äæåííÿ ñòðóêòóð- íî-ôóíêö³îíàëüíèõ âëàñòèâîñòåé ³ìóíîãåííîãî ôðàãìåí- òà ʳ-67 àíòèãåíó òà îòðèìàííÿ äî íüîãî ïîë³- ³ ìîíîêëî- íàëüíèõ àíòèò³ë // Á³îïîë³ìåðè ³ êë³òèíà.–2005.–21, ¹ 2.– Ñ. 180–183. ÓÄÊ 616.33-002.-14.092.-085 Íàä³éøëà äî ðåäàêö³¿ 15.07.08 398 ÌÀÍÄÐÈÊ Ñ. ß. ÒÀ ²Í.