Молекулярні основи реалізації сигнального шляху фосфатидилінозитол-специфічної фосфоліпази С у клітинах рослин - Яковенко, О.М.; Кретинін, С.В.; Кравец, В.С. (Біополімери і клітина, 2008)
Сигналы из окружающей среды могут восприниматься и усиливаться в клетках с помощью сигнальных каскадов. У растений фосфатидилинозитол-специфическая фосфолипаза С (ФЛС) выполняет важную роль в клеточном ответе на внешние стимулы. Субстрат и продукты ФЛС регулируют множество процессов в клетках растений. В настоящем обзоре мы сосредоточили внимание на молекулярных основах реализации сигнального пути фосфатидилинозитол-специфической ФЛС. Анализ данных поможет расширить представление о механизмах, лежащих в основе способности растений реагировать на разнообразные абиотические и биотические стрессы. Сигнали довкілля можуть сприйматися та посилюватися в клітинах завдяки сигнальним каскадам. У рослин фосфатидилінозитол-специфічна фосфоліпаза С (ФЛС) виконує важливу роль у клітинній відповіді на зовнішні стимули. Субстрат та продукти цього ферменту регулюють численні процеси в клітинах рослин. В огляді зосереджено увагу на молекулярних основах реалізації сигнального шляху фосфатидилінозитол- специфічної ФЛС. Аналіз даних може доповнити уявлення про механізми, що лежать в основі здатності рослин реагувати на різноманітні абіотичні та біотичні стреси. In plants external stimulus can be perceived and amplified in the cells by functional signaling cascades. Phosphoinositide-specific phospholipase C is an enzyme shown to initiate and provide key events in the cellular responses to extracellular signals. Both substrate and products of phospholipase C are involved in the regulation of numerous processes in plant cells. In this review, we focused on molecular basis of the phosphoinositide-specific phospholipase C signaling pathways. The data analyzed will help to elucidate the mechanisms responsible for plant’s ability to respond to a variety of biotic and abiotic stress signals.