Субклітинна локалізація S6K1 і S6K2 форм кінази рибосомного білка S6 у тиреоцитах щурів за умов дво- та тривимірної культури - Хоруженко, А.І.; Чередник, О.В.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2008)
За умов моношарової культури тиреоцитів щура відбувається внутрішньоклітинний перерозподіл S6K1/2, які поряд з цитоплазмою детектуються у ядрах клітин. Метою роботи було дослідити зв’язок між активацією процесів міграції, проліферації, втрати фолікулярної організації тиреоцитів за різних умов культивування та субклітинною локалізацією S6K1/2. Виявлено загальне зростання вмісту S6K1/2 у проліферуючих клітинах. У тиреоцитах, культивованих у вигляді фолікулів, внутрішньоклітинна локалізація S6K1/2 не змінюється відносно нормальної тканини. Субклітинну релокалізацію S6K1/2 відзначено лише для окремої популяції клітин, що за певних причин втратили фолікулярну організацію і відповідно функціональну активність. Отже, зміна субклітинної локалізації S6K1/2 у культивованих тиреоцитах безпосередньо пов’язана зі зміною рівня диференціації на відміну від проліферації та міграції цих клітин. The aim of this work was to study the link between activation of processes of migration, proliferation, loss of thyrocyte follicle organization at different culture conditions and subcellular localization of S6K1/2. The subcellular redistribution of S6K1/2 takes place in the rat thyrocyte monolayer culture where S6K1/2 was detected not only in the cytoplasm but in the nuclei of cells as well|. In addition, the content of S6K1/2 in proliferating cells was increased. The subcellular| localization of S6K1/2 in thyrocytes cultivated as follicles was similar to that observed in normal thyroid tissue. Subcellular relocalization of S6K1/2 was detected only in certain cellular population, which for some reasons lost follicle organization and, consequently, functional activity. Thus, the changes in subcellular localization of S6K1/2 in cultivated thyrocytes are directly related to the level of differentiation, unlike proliferation and migration of these cells. В условиях монослойной культуры тиреоцитов крысы происходит внутриклеточное перераспределение S6K1/2, которые наряду с цитоплазмой детектируются в ядрах клеток. Цель работы состояла в изучении связи между активацией процессов миграции, пролиферации, потери фолликулярной организации тиреоцитов при разных условиях культивирования и субклеточной локализацией S6K1/2. Обнаружено общее повышение содержания S6K1/2 в пролиферирующих клетках. В тиреоцитах, культивируемых в виде фолликулов, внутриклеточная локализация S6K1/2 не изменялась по сравнению с нормальной тканью. Субклеточная релокализация S6K1/2 отмечена лишь для отдельной популяции клеток, которые по различным причинам теряли фолликулярную организацию и соответственно функциональную активность. Таким образом, изменение субклеточной локализации S6K1/2 в культивируемых тиреоцитах непосредственно связано с изменением уровня дифференциации в отличие от пролиферации и миграции этих клеток.