Циркадна динаміка структури клітинних популяцій Rauwolfia serpentina Benth. за різних умов культивування in vitro - Парнікоза, І.Ю.; Мірюта, Н.Ю.; Адонін, В.І.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2008)
За допомогою математичного апарату, розробленого для характеристики фізичних, хімічних та біологічних систем, процеси в яких є спряженими, який отримав назву термодинамічного підходу, досліджено та описано залежності між динамікою часток клітин з різним відносним вмістом ДНК в ядрі (біологічні потоки) та показників проліферації – мітозів та амітозів – (біологічні сили) на циркадному ієрархічному рівні за зміни умов культивування для високопродуктивного штаму К-27 R. serpentina – продуцента протиаритмічного алкалоїду аймаліну. A thermodynamic approach has been used to study dependence between the incidence of cells with various DNA content in nucleus and the proliferation rate (mitoses and amitoses). These biological fluxes and forces have been analyzed at the circadian hierarchic level upon changes in the culture conditions for the Rauwolfia serpentina K-27 strain, a producent of the anti-arrhythmic alkaloid ajmaline. С помощью математического аппарата, разработанного для характеристики физических, химических и биологических систем, процессы в которых являются сопряженными, получившего название термодинамического подхода, исследованы и описаны зависимости между динамикой частоты клеток с разным относительным содержанием ДНК в ядре (биологические потоки) и показателей пролиферации – митозов и амитозов – (биологические силы) на циркадном иерархическом уровне при изменении условий культивирования для высокопродуктивного штамма К-27 R. serpentina – продуцента противоваритмического алкалоида аймалина.