Сомаклональна мінливість Ungernia victoris: необхідність комплексного генетичного аналізу - Бублик, О.М.; Андрєєв, І.О.; Спірідонова, К.В.; Кунах, В.А. (Біополімери і клітина, 2008)
Аналіз п’яти клітинних ліній U. vіctorіs спільного походження, вирощуваних протягом 10 років, виявив міксоплоїдію, значний ступінь поліплоїдизації клітин, кількісні і якісні зміни окремих RAPD-фрагментів. Закономірностей при групуванні клітинних ліній залежно від складу середовища або історії вирощування не спостерігалося. Оскільки зміни рівня плоїдності не завжди супроводжуються появою RAPD-поліморфізму і навпаки, щоб надійніше і повніше визначити сомаклональні зміни, рекомендується одночасне застосування цитогенетичного та молекулярно-генетичного методів. An analysis of five 10-year-old U. victoris cell lines of common origin revealed mixoploidy, significant level of cell polyploidization, quantitative and qualitative changes in individual RAPD-fragments. No regularity was observed in the lines clustering depending on the nutrient medium phytohormone composition or genealogy of the lines. The cytogenetic, molecular and genetic approaches are recommended to ensure reliable determination of somaclonal changes, because the variations in ploidy levels do not always result in the RAPD-polymorphism Анализ пяти клеточных линий U. vіctorіs общего происхождения, выращиваемых в течение 10 лет, обнаружил миксоплоидию, значительную полиплоидизацию клеток, количественные и качественные изменения отдельных RAPD-фрагментов. Закономерностей группирования клеточных линий в зависимости от состава среды или истории выращивания не наблюдалось. Поскольку изменения уровня плоидности не всегда сопровождаются возникновением RAPD-полиморфизма и наоборот, для надежной оценки сомаклональних изменений рекомендуется параллельное применение цитогенетичного и молекулярно-генетического методов.