Щодо поняття правоздатності суб'єкта права - Пасічник, А. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2009)
У статті досліджується категорія «правоздатність суб’єкта права», її зміст, ознаки та правова природа. На підставі аналізу наукових досліджень представників теорії права та окремих галузевих наук здійснюється спроба довести міжгалузевий характер вказаного поняття, визначити його соціально-правову природу, порівняти із суб’єктивним правом. The article is directed on research of category legal capacity of subject of law, determination of its content, signs and legal nature. On the basis of analysis of scientific researches of representatives of theory of law and some particular law branches we are trying to prove the interbranch character of the indicated category, define its socially legal nature, compare with subject right. В статье исследуется категория «правоспособность субъекта права», ее содержание, признаки и правовая природа. На основании анализа научных исследований представителей теории права и отдельных отраслевых наук автор делает попытку доказать межотраслевой характер указанного понятия, определить его социально-правовую природу, сравнить с субъективным правом.