Значення SНЗ-доменів у функціонуванні клітин рослин - Гут, Р.Т. (Біополімери і клітина, 2004)
SHЗ-домени є важливими модулями білково-білкових взаємодій, що беруть участь у великій кількості різноманітних клітинних процесів. Незважаючи на те, що функції SH3-доменів у клітинах тварин та дріжджів досліджено переважно добре, значення цих доменів у функціонуванні рослинних клітин залишається практично нез'ясованим. Так, дотепер було клоновано лише одну родину з трьох SH3-вмісних білків Arabidopsis thaliana, залучених до процесів ендоцитозу. Водночас дослідження геному цієї рослини передбачає наявність близько 10 SH3-вмісних білків та значної кількості білків, які містять SH3-зв'язувальні пролін-багаті послідовності. В огляді описано вже відомі процеси, що відбуваються в клітинах рослин за участі SH3-вмісних білків, а також обговорюються можливі мішені SH3-доменів та процеси, регуляція яких, можливо, здійснюється за рахунок опосередкованих цими доменами взаємодій. SH3 domains are the important modules of protein-proteins interactions occurring during many cell processes. The functions of SH3 domains are well investigated in animal and yeast cells, while significance of these domains in functioning of plant cells remains practically unclear. Till now only one family has been cloned which includes three SH3-containing proteins from Arabidopsis thaliana engaged in the endocytosis processes. At the same time, study on genome of this plant presumes about ten SH3-proteins and a lot of proteins containing SH3-binding proline-rich sequences. In this review we describe already known processes which occur in the plant cells with participation of SH3-containing proteins. Probable targets of the SH3 domains action and processes the regulation of which is likely an effect of these domains are also considered. 8НЗ-домены — это важные модули белково-белковых взаимодействий, участвующие в большом количестве различных клеточных процессов. Несмотря на то, что функции SH3-доменов в клетках животных и дрожжей исследованы в основном хорошо, значение этих доменов в функционировании растительных клеток остается практически невыясненным. Так, до сегодняшнего дня клонировано лишь одно семейство из трех SH3-содержащих белков Arabidopsis thaliana, причастных к процессам эндоцитоза. В то же время изучение генома этого семейства растений предполагает наличие около 10 SH3-coдержащих белков и значительного количества белков, включающих SH3-связывающие пролин-богатые последовательности. В представленном обзоре описаны уже известные процессы, происходящие в клетках растений при участии SH3-содержащих белков, а также обсуждаются возможные мишени SH3-доменов и процессы, которые, возможно, регулируются за счет опосредованных этими доменами взаимодействий.