Інтегрони як ключовий інструмент еволюції бактерій - Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2004)
Відносно проста за структурою система інтегрон/генетична касета є частиною великого арсеналу більш, складних мобільних генетичних елементів бактерій, які надають їм можливість швидко пристосовуватися та виживати у нових умовах довкілля. Властивість інтегронів комбінувати генетичні ознаки визначає їхню роль не лише в пристосуванні бактерій до зовнішніх умов, а відповідно й у формуванні метагеному прокаріотів, що є джерелом для поширення генів та еволюції. В огляді розглядаються питання розмаїття інтегронів та асоційованих генетичних касет, а також походження інтегронів та їхнє розповсюдження серед бактерій. The integron/gene cassette system is a relatively simple structure, and it is linked to the mobile genetic elements pool that serves bacteria for their accommodation and survival in the changeable environment. The properties of integrons and gene cassettes indicate that these elements play a role in both adaptation to permanently changing environmental conditions and formation of the prokaryotic metagenome that is a resource for gene dissemination and evolution of bacteria. The diversity of integrons and cassette associated genes, an ancestry for integrons, and their spread are reviewed. Относительно простая по структуре система интегрон/генетическая кассета является частью большого арсенала более сложных мобильных генетических элементов бактерий, дающих возможость им быстро приспосабливаться и выживать в новых условиях окружающей среды. Способность интегронов комбинировать генетические признаки определяет их роль не только в приспосабливав мости бактерий к внеиіним условиям, но соответственно и в формировании метагенома прокариотов, что служит источником распространения генов и эволюции. В обзоре рассматриваются вопросы разнообразия интегронов и ассоциированных генетических кассет, а также происхождение интегронов и их распространение среди бактерий.