Characterization of lipids A of Ralstonia solanacearum lipopolysaccharides - Varbanets, L.D.; Brovarskaya, O.S.; Vasiliev, V.N.; Vinarskaya, N.V.; Gogoman, I.V. (Біополімери і клітина, 2004)
The analysis of fatty acid profiles of lipopolysacharides has shown that R. solanacearum strains tested may be divided into two groups. The first group is represented by R. solanacearum strains (5712, 7945, 7955 and 8110) the lipids A of which contained hydroxylated fatty acids with long chains: 3-hydroxytetradecanoic, 2-hydroxyhexadecanoic and 2-hydroxyoctadecanoic. The second group was represented by R. solanacearum strains the lipids A of which contained hydroxylated fatty acids with short chains: 3-hydroxydecanoic, 2-hydroxydodecanoic and 3-hydroxydodecanoic. 3-hydroxytetradecanoic acid was observed in a small amount. A comparative analysis of the fatty acid composition and biological activity gives a possibility to suppose that 3-hydroxytetradecanoic, 2-hydroxyhexadecanoic and 2-hydroxyoctadecanoic acids may be responsible for the toxicity and pyrogenicity of the lipopolysaccharides tested. Аналіз жирнокислотних профілів ліпополісахаридів свідчить про те, що досліджені иітами R. solanacearum можна поділити на дві групи. Перша група представлена штамами R. solanacearum (5712, 7945, 7955 і 8110), ліпіди А яких містять оксикислоти з довгими вуглецевими ланцюгами: 3-окситетра-деканову, 2-оксигексадеканову та 2-оксиоктадеканову. В другу групу входять штами R. solanacearum, у ліпідах А яких присутні оксикислоти з короткими ланцюгами: 3-оксидеканова, 2-оксидодеканова та 3-оксидодеканова. 3-окситетрадеканову кислоту знайдено в незначній кількості. Порівняльний аналіз жирнокислотного складу та біологічної активності дає підставу припустити, що 3-окситетрадеканова, 2-оксигекса-деканова та 2-оксиоктадеканова кислоти можуть відповідати за токсичність та пірогенність досліджуваних ліпополісахаридів. Анализ жирнокислотных профилей липополисахаридов выявил, что исследованные штаммы R. solanacearum могут быть разделены на две группы. Первая группа представлена штаммами R. solanacearum (5712, 7945, 7955 и 8110), липиды А которых содержат оксикислоты с длинными цепями: 3-окси-тетрадекановую, 2-оксигексадекановую и 2-оксиоктадекановую. Во вторую группу входят штаммы R. solanacearum, в липидах А которых присутствуют оксикислоты с короткими цепями: 3-оксидекановая, 2-оксидодекановая и 3-оксидодекановая. 3-окситетрадекановая кислота обнаружена в незначительном количестве. Сравнительный анализ жирнокислотного состава и биологической активности дает основание предположить, что 3-окситетрадекановая, 2-оксигексадекановая и 2-оксиоктадекановая кислоты могут отвечать за токсичность и пирогенность исследованных липополисахаридов.