Общая организация и роль фибронектина в норме и при патологии - Лутай, Н.В.; Бразалук, А.3.; Пелешенко, А.Б.; Шевцова, А.И. (Біополімери і клітина, 2004)
Представлены данные о структуре, функциях и клинико-диагностической значимости фибронектинов (ФН). ФН – это высокомолекулярный гликопротеин, присутствующий в экстрацеллюлярном матриксе и в разных жидкостях тела, в том числе и в плазме. Существует несколько изоформ ФН, образованных повторяющимися субъединицами, из которых состоят функциональные домены, связующие разные лиганды крови и экстрацеллюлярного матрикса ФН участвует в разнообразных биологических процессах, таких как клеточная миграция, дифференциация, гемостаз, опсонизация, заживление ран, онкогенная трансформация. Изменение уровня концентрации ФН в биологических жидкостях и его экспрессии в тканях может быть информативным показателем при диагностике различных патологических состояний. The data on structure and functions of fibronectins and their diagnostic significance in clinics are reviewed. Fibronectin is a high molecular glycoprotein present in the extracellular matrix and in various body fluids including plasma. Fibronectin exists in a number of isoforms composed of repeating subunits which create functional domains involved in binding different ligands of blood and extracellular matrix. Fibronectin is implicated in a variety of biological processes such as cell migration, differentiation, hemostasis, opsonization, wound healing, oncogenic transformation. Alterations in the fibronectin level in biological fluids and changes in its expression in tissues can be used in diagnostics of various pathological conditions. Зроблено огляд даних щодо структури, функцій і клініко-діагностичної значущості фібронектинів (ФН). ФН – це високо молекулярний глікопротеїн, присутній в екстрацелюлярному матриксі та в різних рідинах тіла, у тому числі в плазмі. Існує декілька ізоформ ФН, утворених повторюваними субодиницями, які складають функціональні домени, що зв'язують різні ліганди крові та екстрацелюлярного матриксу. ФН бере участь у різноманітних біологічних процесах, таких як клітинна міграція, диференціювання, гемостаз, опсонізація, загоєння ран, онкогенна трансформація. Зміна рівня концентрації ФН у біологічних рідинах та його експресії у тканинах може бути інформативним показником у діагностиці різноманітних патологічних станів.