Відновлення активності аміноацил-тРНК синтетаз вищих еукаріотів та їхня стабілізація у присутності рибосом - Лукаш, Т.О.; Турківська, Г.В.; Єльська, Г.В. (Біополімери і клітина, 2004)
Роботу присвячено дослідженню функціональної взаємодії рибосом та аміноацил-тРНК синтетаз (АРС) печінки кролів. Показано, що рибосоми здатні стимулювати активність лейцил-, ізолейцил- і фенілаланіл-тРНК синтетаз. Проаналізовано можливі механізми такого впливу. Зроблено висновок стосовно того, що рибосоми мають иіапероноподібні властивості і таким чином можуть підтримувати активну конформацію АРС. The present work concerns the functional interaction between the rabbit liver ribosomes and aminoacyl-tRNA synthetases. We have shown that the ribosomes are able to stimulate the activity of leucyl-, isoleucyl- and phenylalanyl-tRNA synthetases. Possible mechanisms of this effect have been analysed. It is concluded, that the ribosomes have chaperone-like property in the maintenance of the ARS active conformation. Работа посвящена исследованию функционального взаимодействия рибосом и аминоацил-тРНК синтетаз (АРС) печени кроликов. Показано, что рибосоми способны стимулировать активность лейцил-, изолейцил- и фенилаланил-тРНК синтетаз. Проанализированы возможные механизмы такого влияния. Сделан вывод о том, что рибосомы имеют и шапероноподобные свойства и могут таким образом поддерживать ак тивную конформацию АРС.