Мінімальний розмір статутного капіталу акціонерних товариств - Хорт, Ю. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню законодавчо встановленої обов’язкової вимоги до мінімального розміру статутного капіталу акціонерних товариств. Аналізуються переваги та недоліки цієї вимоги, сучасні світові тенденції у її регулюванні, вказується на зміну акцентів у захисті інтересів кредиторів. Зазначається, що вимога до мінімального розміру статутного капіталу не є ефективним механізмом захисту інтересів кредиторів, а тому підлягає скасуванню. Захист інтересів кредиторів має здійснюватися за допомогою альтернативних механізмів. The article is devoted to the research of legislatively established obligatory requirement to the minimum size of the joint-stock companies share capital. The author analyzes advantages and lacks of fixing of this requirement, modern trends of its regulation; it is also underlined in the article change of accents in creditors’ interests’ protection. The author points out that the requirement to the minimum size of the share capital is not the effective mechanism of creditors’ interests’ protection and consequently is subject to abolition. Protection of the creditors’ interests should be carried out by means of alternative mechanisms. Статья посвящена исследованию законодательно установленного обязательного требования к минимальному размеру уставного капитала акционерных обществ. Анализируются преимущества и недостатки закрепления этого требования, современные тенденции в его регулировании, указывается на изменение акцентов в защите интересов кредиторов. В статье указывается, что требование к минимальному размеру уставного капитала не является эффективным механизмом защиты интересов кредиторов, и поэтому подлежит отмене. Защита интересов кредиторов должна осуществляться с помощью альтернативных механизмов.