Державний акт на право приватної власності на землю як правопосвідчувальний документ: проблеми правозастосування - Браніцький, О.; Тригуб, А. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2009)
Стаття присвячена аналізу правової природи державного акта на право власності на земельну ділянку як правопосвідчувального документа. В публікації проведено короткий ретроспективний огляд розмежування правовстановлюючих та правопосвідчувальних документів. Визначено основні ознаки державних актів як правопосвідчувальних документів. Критичний аналіз змін до Земельного кодексу України щодо посвідчення права власності на землю дав можливість окреслити основні колізійні моменти, що виникли після їх внесення. Наведено основні проблемні питання правового регулювання дублікату державного акта. В статті обґрунтовується доцільність використання державних актів як єдиного документа, що посвідчує право власності на землю та запропоновано ряд змін до чинного земельного законодавства. This article is devoted to legal substance analysis of the state deed for right of property in lend as certify document. Herein a condensed retrospective review of the certify and entitle document for property is stated. Authors determine a basic characteristics of the state deed for right of property in lend as certify document. A critical analysis of the Land code of Ukraine last changes about right of property in lend certification allowed to show main collision that arise after its submission. Herein a main problems of the state deed for right of property in lend duplicate legal regulation is stated. This article gives prove of the expediency of the state deed for right of property in lend to be used as exclusive document for right of property in lend certifying. Authors suggest some changes to Ukrainian lend legislation. Статья посвящена анализу правовой сущности государственного акта о праве собственности на земельный участок в качестве правоудостоверяющего документа. В публикации приведен короткий ретроспективный обзор разделения правоустанавливающих и правоудостоверяющих документов. Определены основные признаки государственных актов как правоудостоверяющих документов. Критический анализ изменений в Земельном кодексе Украины относительно удостоверения права собственности на землю позволил очертить главные коллизийные моменты, которые возникли после их внесения. Приведены основные проблемные вопросы правового регулирования выдачи дубликатов государственных актов. В статье обосновывается целесообразность использования государственных актов в качестве единственного документа, удостоверяющего право собственности на землю и предлагается ряд изменений в действующем земельном законодательстве.