Расчет обезжелезивания подземных вод на скором фильтре - Поляков, В.Л.; Мартынов, С.Ю. (Доповіді НАН України, 2019)
Сформулирована с учетом окисления двухвалентного железа и строго решена нелинейная задача переноса
и осаждения трехвалентного железа в слое загрузки скорого фильтра. Выведены зависимости и уравнения
для расчета изменений со временем и по высоте загрузки концентраций взвешенных и осажденных частиц
гидроксида железа, увеличения потерь напора в ней. На примерах выполнен прогноз роста содержания гидроксида в фильтрате и осажденной форме. Отмечена возможность надежного обоснования технологических и конструктивных параметров на базе полученного решения. Сформульовано з урахуванням окиснення двовалентного заліза і точно розв’язана нелінійна задача перенесення і осадження тривалентного заліза в шарі завантаження швидкого фільтра. Виведено залежності і
рівняння для розрахунку змін з часом і за висотою завантаження концентрацій зважених і осаджених частинок гідроксиду заліза, зростання втрат напору в ньому. На прикладах виконано прогноз зростання концентрації гідроксиду в фільтраті і осадженій формі. Відзначено можливість надійного обґрунтування технологічних і конструктивних параметрів на базі отриманого розв’язку. The nonlinear problem of transfer and deposition of ferric iron in the bed layer of a fast filter is posed with regard
for the oxidation of ferrous iron and is strictly solved. We have constructed relations and equations for the
calculation of an increase in the head loss in the bed, as well as changes in the concentrations of suspended and
deposited particles of Fe hydroxide in time and along the bed height. By examples, we forecast a growth in the
content of Fe hydroxide in the filtrate and deposited form. The possibility of a reliable substantiation of
technological and constructional parameters on the basis of the obtained solution is discussed.