Фізична кінетика самоорганізації дисипативних модульованих структур у розподілі взаємодійних вакансій у неперервно опромінюваних ОЦК-кристалах - Олійник, О.В.; Татаренко, В.А. (Доповіді НАН України, 2019)
Аналізуються умови самоорганізації дисипативної модульованої структури в просторовому розподілі взаємодіючих вакансій, що ґенеруються (ізотермічним) опроміненням і дифундують, через нестабільність їхнього однорідного розподілу в ОЦК-кристалі-мішені. Для ОЦК-ванадію в якості модельного матеріалу, що неперервно опромінюється, температурну залежність просторового періоду такої структури вакансійної підсистеми спрогнозовано з урахуванням повної енергії “(електро)хімічної” (на близьких відстанях когезійної за природою) та “деформаційної” (“пружньої” за характером на далеких відстанях) взаємодій між вакансіями. Анализируются условия самоорганизации диссипативной модулированной структуры в пространственном распределении взаимодействующих вакансий, которые генерируются (изотермическим) облучением и диффундируют, вследствие нестабильности их однородного распределения в ОЦК-кристалле-мишени. Для ОЦК-ванадия в качестве модельного материала, который непрерывно облучается, температурная зависимость пространственного периода такой структуры вакансионной подсистемы спрогнозирована с учётом полной энергии “(электро)химического” (на близких расстояниях когезионной природы) и “деформационного” (“упругого” по характеру на далёких расстояниях) взаимодействий между вакансиями. The conditions of selforganization of a dissipative modulated structure in the spatial distribution of interacting and diffusing vacancies [generated by (isothermal) irradiation] due to the instability of their homogeneous distribution in the bcc host crystal are analyzed. For the bcc vanadium, as a continuously irradiated model material, the temperature dependence of the spatial period of such a structure of vacancies’ subsystem is predicted with regard for the total energy of the “(electro)chemical” (cohesive by nature at close distances) and the “straininduced” (“elastic” by character at long distances) interactions between vacancies.