Еволюція напружено-деформованого стану земної кори Дніпровсько-Донецького палеорифту у фанерозої - Бартащук, О.В. (Доповіді НАН України, 2019)
Вивчено структурний прояв планетарної решітки тріщинуватості у Дніпровсько-Донецькому палеорифті. За результатами статистичного аналізу азимутального розподілу систем розломів докембрійського
фундаменту і осадового чохла на розах-діаграмах і картах реконструйовано напружено-деформований
стан земної кори у фанерозої, встановлено просторово-часову інверсію параметрів поля тектонічних напруг, зумовлену ротаційним механізмом планетарних деформацій кори. Геотектонічною особливістю еволюції геоструктури палеорифту є послідовне формування трьох структурних планів: рифтового (D₃—С₁), інверсійно-платформного (С₂—Р), колізійного (MZ—KZ) за визначальної ролі горизонтально-зсувної тектоніки. Створено концептуальну схему геодинамічної еволюції палеорифту як теоретичну базу для геодинамічного моделювання, а також геотектонічного, нафтогеологічного і металогенічного районування. Изучено структурное проявление планетарной решетки трещиноватости в Днепровско-Донецком палеорифте. На основе результатов статистического анализа азимутального распределения систем разломов
докембрийского фундамента и осадочного чехла на розах-диаграммах и картах реконструировано напряженно-деформированное состояние земной коры в фанерозое, установлена пространственно-временная
инверсия параметров поля тектонических напряжений, обусловленная ротационным механизмом планетарных деформаций коры. Геотектонической особенностью эволюции геоструктуры палеорифта является
последовательное формирование трех структурных планов: рифтового (D₃—С₁), инверсионно-платформенного (С₂—Р) и коллизионного (MZ—KZ) при определяющей роли горизонтально-сдвиговой тектоники. Создана концептуальная модель геодинамической эволюции палеорифта как теоретическая основа
для геодинамического моделирования, а также геотектонического, нефтегеологического и металлогенического районирования. Structural manifestation of the planetary fracture net in the DnieperDonets
paleorift (DDP) is studied on the
basis of a statistical analysis of the azimuthal distribution of the Precambrian basement faults and the sedimentary
cover on rosediagrams
and maps. The stressstrain
state of the continental crust at Phanerozoic is reconstructed,
the spacetime
inversion of the parameters of the field of tectonic stresses is determined, due to the rotational
mechanism of planetary deformations. The geotectonic peculiarity of the evolution of DDP is the formation
of three structural plans: the rift (D₃—С₁), inversionplatform
(С₂—P), and collisional (MZ—KZ) ones
with the determining role of the horizontalaxial
tectonics. A conceptual model of the geodynamic evolution
of DDP has been created as a theoretical basis for the geodynamic modeling and the geotectonic and oilgasgeological
zonings.