Композити на основі екстрактів із листя орхідних та кремнезему для пролонгованого вивільнення біоактивних речовин - Іванніков, Р.В.; Лагута, І.В.; Ставинська, О.М.; Аніщенко, В.М.; Буюн, Л.І.; Пахлов, Є.М. (Доповіді НАН України, 2019)
З використанням листя рослин Orchidaceae Juss. одержано біоактивні екстракти, склад яких досліджено
методом високоефективної рідинної хроматографії. Шляхом адсорбції екстрактів на поверхні високодисперсного кремнезему одержано біологічно активні композити. Композити охарактеризовано методами ІЧ
та UV/VIS спектроскопії, вивчено вивільнення компонентів екстрактів із композитів у водний та етанольний розчини. Встановлено, що основними класами біоактивних сполук у екстрактах є фенольні кислоти та
флавоноїди в глікозидній формі. Показано, що в композитах ці сполуки взаємодіють із силанольними групами
кремнезему. У випадку десорбції у воду із композитів вивільняється тільки незначна частина біоактивних
сполук. Десорбція фенольних сполук у етанольний розчин була значно більшою, але вивільнення різних
фенолів здійснювалось не одночасно. Розбіжності в десорбції біоактивних речовин вказують на різну силу їх
взаємодії з кремнеземом та на можливість використання кремнезему для створення композитів з пролонгованим вивільненням біологічно активних сполук. С использованием листьев растений Orchidaceae Juss. получены биоактивные экстракты, состав которых
исследован методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Путем адсорбции экстрактов на
поверхности высокодисперсного кремнезема получены биологически активные композиты. Композиты
охарактеризованы методами ИК и UV/VIS спектроскопии, изучено высвобождение компонентов экстрактов из композитов в водный и этанольный растворы. Установлено, что основными классами биоактивных соединений в экстрактах являются фенольные кислоты и флавоноиды в форме гликозидов. Показано, что в композитах эти соединения взаимодействуют с силанольными группами кремнезема. В случае десорбции в воду из композитов высвобождается только незначительная часть биоактивных веществ.
Десорбция фенольных соединений в этанольный раствор была значительно больше, но высвобождение
различных фенолов осуществлялось не одновременно. Различия в десорбции биоактивных веществ указывают на разную силу их взаимодействия с кремнеземом и на возможность использования кремнезема
для создания композитов с пролонгированным высвобождением активных веществ. Bioactive extracts are prepared from leaves of the plants of Orchidaceae Juss. Their composition is investigated
by the HPLC method. By means of adsorption of the extracts on fumed silica, bioactive composites were obtained.
IR and UV/VIS spectroscopies are used for the characterization of composites, and the release of the extract
components from the composites into water and ethanol solutions is studied. Phenolic acids and flavonoids
in the glycoside form are the main groups of bioactive compounds revealed in the extracts; in the composites,
these compounds appear to interact with silica silanol groups. Only a small part of the compounds is found to be
released from the composites into aqueous media. The content of desorbed phenols in the ethanol solution was
much higher, but the release of various components of the extracts occurred not simultaneously. The distinctions
in the desorption of various phenols appoint to the different interactions of the substances with the silica surface
and provide a possibility to use silica for a prolonged release of bioactive compounds.