Крайова тріщина із зоною зчеплення в ортотропному тілі - Селіванов, М.Ф. (Доповіді НАН України, 2019)
Побудовані інтегральні рівняння задачі про переміщення берегів крайової тріщини в ортотропному тілі та запропоновано методологію їх розв’язання. Методологія проілюстрована визначенням коефіцієнта інтенсивності напружень, який порівняно з відомими в літературі результатами. Побудовані інтерполяційні раціональні функції для отриманої залежності коефіцієнта інтенсивності від параметра ортотропії. Задача про крайову тріщину в ортотропній півплощині також розв'язана в рамках моделі зони зчеплення з нелінійним законом зчеплення—відриву. В работе построены интегральные уравнения задачи о перемещении берегов краевой трещины в ортотропном теле и предложена методология их решения. Методология проиллюстрирована определением коэффициента интенсивности напряжений, для которого проведены сравнения с известными в литературе результатами. Построены интерполяционные рациональные функции для полученной зависимости коэффициента интенсивности от параметра ортотропии. Задача о краевой трещине в ортотропной полуплоскости также решена в рамках модели зоны сцепления с нелинейным законом сцепления–отрыва. The integral equations for the problem on displacements of an edge crack in the orthotropic body and a technique of their solving are presented. The technique is exemplified by finding the stress intensity factor, which is compared with the results known from the literature. Fit rational functions are built for the obtained dependence of the stress intensity factor on the parameter of orthotropy. The problem on an edge crack in an orthotropic half-plane is also solved in the frame of a cohesive zone model with non-uniform traction—separation law.