Монетарні механізми стимулювання економіки в розвинених країнах: аналітичний огляд - Вишневський, В.П.; Квілінскі, А. (Економіка промисловості, 2019)
У статті розглянуто монетарні політики провідних ЦБ світу, які були успішно використані для подолання світової фінансово-економічної кризи 2008-2009 рр. і тепер також є важливими чинниками, що визначають сучасні тенденції розвитку глобальної економіки.Останнє десятиріччя (десяті роки XXI ст.) - це період розгортання четвертої промислової революції, але одночасно - це і період глобального поширення фінансової нестабільності, пов'язаної, в тому числі, з подоланням наслідків світової фінансово- економічної кризи 2008-2009 рр. Розвинені країни, які є сьогодні світовими технологічними лідерами в Індустрії 4.0, зуміли подолати цю кризу, перш за все, за допомогою монетарних механізмів. Для цього було винайдено і вперше застосовано нетрадиційну монетарну політику, яка передбачала: кількісні пом'якшення з відповідним швидким зростанням зобов'язань центробанків; де-факто - проактивне підтримання множинності їх цілей, у тому числі щодо забезпечення фінансової стабільності та зниження рівня безробіття; розширену участь центробанків у фінансуванні бюджетних дефіцитів урядів із розмиванням різниці між монетарною і фіскальною політиками.Вжиті заходи сприяли подоланню в основному рецесії в розвиненому світі й переходу на траєкторію економічного зростання. Теперішні заходи щодо нормалізації монетарної політики, яку започаткували США, передбачають поступове підвищення ключової процентної ставки і згортання балансів центробанків. Проте де-факто у значній частині розвиненого світу (ЄС, Японії) епоха нетрадиційної монетарної політики все ще триває.У цілому наслідки цієї політики можна оцінювати по-різному. Але важко заперечувати два головних висновки: перший - коли це потрібно для подолання перешкод на шляху розвитку економіки, фахівці та політики розвинених країн без вагань відмовляються від ринкових догм і застосовують нові, нетрадиційні інструменти регулювання, які до цього вважалися неприйнятними; другий - завдяки, у тому числі, цим нетрадиційним інструментам долар США і євро зберегли своє лідерство серед світових валют. Це означає, що США, а також інші розвинені країни, які входять до вузької кампанії світових монетарних центрів, незважаючи навіть на негативні для себе наслідки виробничого офшорингу, зберігають шанси на утримання провідних позицій також у сфері новітніх індустріальних технологій, адже останні є вже тепер не просто кібер-фізичними, а кібер-фінансово- фізичними. В статье рассмотрены монетарные политики ведущих ЦБ мира, которые были успешно использованы для преодоления мирового финансово-экономического кризиса 2008-2009 гг. и теперь также являются важными факторами, определяющими современные тенденции развития глобальной экономики.Последнее десятилетие (десятые годы XXI вв.) - это период не только развёртывания четвертой промышленной революции, но и одновременно - глобального распространения финансовой нестабильности, связанной, в том числе, с преодолением последствий мирового финансово-экономического кризиса 2008-2009 гг. Ведущие развитые страны, которые являются сегодня мировыми технологическими лидерами в Индустрии 4.0, сумели преодолеть этот кризис, прежде всего, с помощью монетарных механизмов. Для этого было изобретена и впервые применена нетрадиционная монетарная политика, которая предусматривала: количественные смягчения с соответствующим быстрым ростом обязательств центробанков; де-факто - проактивное поддержание множественности их целей, в том числе по обеспечению финансовой стабильности и снижению уровня безработицы; расширенное участие центробанков в финансировании бюджетных дефицитов правительств с размыванием разницы между монетарной и фискальной политиками.Принятые меры способствовали преодолению в основном рецессии в развитом мире и переходу на траекторию экономического роста. Нынешние меры по нормализациимонетарной политики, которую начали США, предусматривают постепенное повышение ключевых процентных ставок и свёртывание балансов центробанков. Однако де-факто в значительной части развитого мира (ЕС, Японии) эпоха нетрадиционной монетарной политики все ещё продолжается.В целом последствия этой политики можно оценивать по-разному. Но трудно отрицать два главных вывода: первый - когда это нужно для преодоления препятствий на пути развития экономики, специалисты и политики развитых стран без колебаний отказываются от рыночных догм и применяют новые, нетрадиционные инструменты регулирования, которые до этого считались неприемлемыми; второй - благодаря, в том числе, этим нетрадиционным инструментам доллар США и евро сохранили своё лидерство среди мировых валют. Это, в свою очередь означает, что США и другие развитые страны, входящие в узкую кампанию мировых монетарных центров, несмотря даже на негативные последствия производственного офшоринга, сохраняют шансы на удержание ведущих позиций в сфере новейших индустриальных технологий, поскольку эти технологии уже теперь не просто кибер-физические, а кибер-финансово-физические. The paper considers the monetary policy of leading Central Banks of the world that have been successfully used to overcome the global financial and economic crisis of 2008-2009 and now is also an important determinant of the modern development trends in the global economy.The last decade (the last ten years of the XXI century) is the period of the Fourth industrial revolution. But at the same time, this is a period of global spread of financial instability, including overcoming the consequences of the global financial and economic crisis of 2008-2009. Advanced developed countries, which today are the world's technological leaders in Industry 4.0, managed to overcome this crisis, primarily through monetary mechanisms. For this purpose, a non-traditional monetary policy was invented and applied for the first time, which included: quantitative easing with a corresponding rapid growth of Central banks' liabilities; de facto proactive maintaining a plurality of their goals, including ensuring financial stability and reducing unemployment; expanded participation of Central banks in financing government budget deficits with blurring the difference between monetary and fiscal policies.The measures taken helped to overcome the recession in the developed world and the transition to the trajectory of an economic growth. Current measures to normalize monetary policy, which the United States began, provide for a gradual increasing in the key interest rates and shrinking balance sheets of central banks. However, de facto , in much of the developed world (EU, Japan) the era of unconventional monetary policy is still going on.In general, the impact of these policies can be assessed in different ways. But it is difficult to deny two main conclusions. First, when it is necessary to overcome obstacles to the economic development, specialists and politicians of advanced countries do not hesitate to abandon market dogmas and apply new, non-traditional regulatory instruments, which were previously considered unacceptable. And the second conclusion is that, as a result, among other things, of these non-traditional instruments’ implementation, the U.S. Dollar and the Euro have retained their leadership among the world currencies. This, in turn, means that the United States, as well as other advanced countries, that are a part of a narrow group of global monetary centres, despite the negative consequences of industrial offshoring, retains the chances of holding a leading position in the field of advanced industrial technologies, since these technologies are no longer just cyber-physical, but cyber-financial-physical.