Тенденції розвитку спеціальної електрометалургії титану в Україні (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 13 березня 2019 року) - Ахонін, С.В. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді наведено огляд розвитку металургії титану в Україні, яка є однією з п'яти країн світу, що мають повний цикл виробництва титану: від видобутку руди до виготовлення напівфабрикатів. Металургійне виробництво зливків титану в Україні засновано на вітчизняній технології електронно-променевої плавки, яка гарантує високу якість зливків масою до 20 т та забезпечує високі техніко-економічні показники процесу плавки. Наведено результати досліджень зі створення нових титанових сплавів з підвищеними експлуатаційними характеристиками. Розглянуто основні напрями подальшого розвитку титанової промисловості, пов’язані з організацією на підприємствах України конкурентоспроможного на світових ринках виробництва напівфабрикатів титанових сплавів: поковок, прутків, труб, а також титанових порошків і дротів, які є вихідними матеріалами для перспективних адитивних технологій 3D-друку. The paper presents a review of development of titanium metallurgy in Ukraine, which is one of five countries of the world that has a full production cycle of titanium, namely from ore excavation to manufacture of semi-finished products. Metallurgical production of titanium ingots in Ukraine is based on domestic technology of electron beam melting. It provides high quality of ingots of up to 20 t and high technical-economical indices of the melting process. The results of investigations on development of new titanium alloys with improved service characteristics are given. The main directions of further development of titanium industry are considered. It is proposed to organize at Ukrainian enterprises a competitive on the world market production of titanium semi-finished products, namely forgings, bars, pipes as well as titanium powders and wires, which are the source materials for perspective additive 3D printing technologies.